Brokolice je zelenina plná vitamínů, se kterou je však někdy těžké vymyslet zajímavý pokrm. Tato polévka je jednou z možností, jak brokolici jednoduše a téměř bezpracně naservírovat.
V klasické verzi je polévka zjemněná smetanou, lze ji však nahradit jakoukoliv oblíbenou rostlinnou alternativou.
Aby nebyla polévka tak obyčejná, můžeme ji doplnit osmaženou cibulkou a slaninou nebo třeba krutony.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/01/brokolicova-polevka-mini.jpg)
Krémová brokolicová polévka
2016-01-16 16:46:04
Porce: 2
Celkový potřebný čas
30 min
Suroviny
- 1 menší brokolice (zhruba 400 g)
- 1 středně velká cibule
- 1 středně velká brambora
- 500 ml vody
- 200 ml smetany (tučnost dle volby)
- 2 větší stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup
- Cibulku a česnek pokrájíme na drobno a za stálého míchání osmahneme dozlatova na lžíci másla.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky asi 5 mm silné a přidáme je k cibulce. Průběžně mícháme, aby se nám obsah hrnce nepřipálil. Po asi 2 minutách přilijeme 250 ml vody (ideálně vroucí).
- Brokolici omyjeme, odřízneme nepěkné části a nakrájíme na kousky. Obzvlášť u košťálu dbáme na to, aby byly jednotlivé kousky maximálně 5-7 mm silné. Růžičky mohou zůstat větší.
- Jakmile jsou brambory měkké, přidáme brokolici a asi 250 ml vody (ideálně vroucí). Osolíme, opepříme a přikryjeme pokličkou.
- Jakmile brokolice získá výraznější barvu a košťály trochu změknou (za zhruba 7 minut), přilijeme do hrnce smetanu a můžeme vše umixovat. K tomu se nejlépe hodí ruční ponorný mixér, kterým vše umixujeme přímo v hrnci.
- Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem.
Další informace a tipy
- Skvěle chutná s osmahnutou cibulkou a slaninou, se strouhaným parmezánem nebo třeba s krutony.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/