Krémová brokolicová polévka

Domácí krémová brokolicová polévka

Brokolice je zelenina plná vitamínů, se kterou je však někdy těžké vymyslet zajímavý pokrm. Tato polévka je jednou z možností, jak brokolici jednoduše a téměř bezpracně naservírovat.

V klasické verzi je polévka zjemněná smetanou, lze ji však nahradit jakoukoliv oblíbenou rostlinnou alternativou

Aby nebyla polévka tak obyčejná, můžeme ji doplnit osmaženou cibulkou a slaninou nebo třeba krutony

Krémová brokolicová polévka

Porce: 2
Celkový potřebný čas
30 min

Celkový potřebný čas
30 min

Suroviny
  1. 1 menší brokolice (zhruba 400 g)
  2. 1 středně velká cibule
  3. 1 středně velká brambora
  4. 500 ml vody
  5. 200 ml smetany (tučnost dle volby)
  6. 2 větší stroužky česneku
  7. sůl a pepř
Postup
  1. Cibulku a česnek pokrájíme na drobno a za stálého míchání osmahneme dozlatova na lžíci másla.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky asi 5 mm silné a přidáme je k cibulce. Průběžně mícháme, aby se nám obsah hrnce nepřipálil. Po asi 2 minutách přilijeme 250 ml vody (ideálně vroucí).
  3. Brokolici omyjeme, odřízneme nepěkné části a nakrájíme na kousky. Obzvlášť u košťálu dbáme na to, aby byly jednotlivé kousky maximálně 5-7 mm silné. Růžičky mohou zůstat větší.
  4. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme brokolici a asi 250 ml vody (ideálně vroucí). Osolíme, opepříme a přikryjeme pokličkou.
  5. Jakmile brokolice získá výraznější barvu a košťály trochu změknou (za zhruba 7 minut), přilijeme do hrnce smetanu a můžeme vše umixovat. K tomu se nejlépe hodí ruční ponorný mixér, kterým vše umixujeme přímo v hrnci.
  6. Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem.
Další informace a tipy
  1. Skvěle chutná s osmahnutou cibulkou a slaninou, se strouhaným parmezánem nebo třeba s krutony.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Jednoduchá krémová brokolicová polévka
 

[jetpack-related-posts]