Lasagne, a speciálně tradiční lasagne s boloňským ragú, jsou italská klasika, kterou si však málokdo doma dopřeje. Jejich příprava totiž vyžaduje samostatné uvaření omáčky, až poté se můžeme věnovat přímo lasagním. Lasagne, tedy ty pruhy z těsta, pak buď musíme koupit nebo připravit doma a často ještě zvlášť vařit. Lasagne za to ale stojí. A také existují možnosti, jak si práci usnadnit a celý proces zkrátit.
Základem je omáčka. Na tu najdete recept tady a snadno si ji můžete připravit den předem nebo dokonce do zásoby. S omáčkou je totiž málo práce, jen se musí vařit dlouho. Takže moje doporučení je celý proces rozdělit na přípravu omáčky a na dělání lasagní.
Omáčka by měla být spíš hustší. Tomu případně můžeme pomoci přidáním další zeleniny, zejména rajčat, a následným vyvařením přebytečné tekutiny. Další možností je vmíchat do ragú bešamel, jak radí Zuzka z Ilove-italy.cz tady. Nebudeme tak dávat vrstvu ragú a vrstvu bešamelu, ale použijeme to jako jednu směs.
Nakonec je třeba se rozhodnout, jakou těstovinu použijeme. Lasagne jsou vaječné těstoviny a prodávají se jako čerstvé nebo sušené a lze je i připravit doma. Čerstvé lasagne jsou nejpohodlnější, často jsou však drahé a mají omezenou dobu trvanlivosti. Suché lasagne je někdy třeba předem uvařit, některé druhy se ale už nevaří – jednoduše se rovnou skládají do vrstev. Tuto informaci najdete na obale a pro mě osobně jsou skvělou volbou. Mají jen jednu nevýhodu – dají se pouze lámat. Ostatní můžete dle potřeby překrojit. Nakonec tu máme čerstvé domácí lasagne. Je to klasické nudlové těsto s vejcem, ze kterého vyválíme pláty.
Lasagne vaříme v dostatečně velkém hrnci a množství vody, do které můžeme přidat lžíci oleje. Vaříme do poloměkka, poté je postupně vyndáváme a pokládáme na čistou utěrku.
Na konec si také pár slov zaslouží sýr. Běžně se používá parmezán či obdobný sýr, sype se i mezi jednotlivé vrstvy. Povrch lasagní můžeme také poklást mozzarellou.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/01/lasagne-s-ragu.jpg)
- Připravíme si k ruce boloňské ragú, bešamel a lasagne a také vhodnou formu, do které je budeme skládat.
- Dno formy pomažeme vrstvičkou bešamelu a na něj položíme první vrstvu těstoviny.
- Nyní přijde na řadu vrstva bešamelu, následuje vrstva strouhaného parmezánu a poté ragú. Opět vrstva těstovin.
- Tímto způsobem pokračujeme do vyčerpání surovin, přičemž je dobré předem odhadnout, na kolik vrstev suroviny vystačí.
- Poslední vrstvou je bešamel, ideálně ve větším množství a případně také mozzarella.
- Pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu zhruba 45 minut