Lasagne (s boloňským ragú)

Domácí lasagne s ragú

Lasagne, a speciálně tradiční lasagne s boloňským ragú, jsou italská klasika, kterou si však málokdo doma dopřeje. Jejich příprava totiž vyžaduje samostatné uvaření omáčky, až poté se můžeme věnovat přímo lasagním. Lasagne, tedy ty pruhy z těsta, pak buď musíme koupit nebo připravit doma a často ještě zvlášť vařit. Lasagne za to ale stojí. A také existují možnosti, jak si práci usnadnit a celý proces zkrátit.

Základem je omáčka. Na tu najdete recept tady a snadno si ji můžete připravit den předem nebo dokonce do zásoby. S omáčkou je totiž málo práce, jen se musí vařit dlouho. Takže moje doporučení je celý proces rozdělit na přípravu omáčky a na dělání lasagní. 

Omáčka by měla být spíš hustší. Tomu případně můžeme pomoci přidáním další zeleniny, zejména rajčat, a následným vyvařením přebytečné tekutiny. Další možností je vmíchat do ragú bešamel, jak radí Zuzka z Ilove-italy.cz tady. Nebudeme tak dávat vrstvu ragú a vrstvu bešamelu, ale použijeme to jako jednu směs. 

Nakonec je třeba se rozhodnout, jakou těstovinu použijeme. Lasagne jsou vaječné těstoviny a prodávají se jako čerstvé nebo sušené a lze je i připravit doma. Čerstvé lasagne jsou nejpohodlnější, často jsou však drahé a mají omezenou dobu trvanlivosti. Suché lasagne je někdy třeba předem uvařit, některé druhy se ale už nevaří – jednoduše se rovnou skládají do vrstev. Tuto informaci najdete na obale a pro mě osobně jsou skvělou volbou. Mají jen jednu nevýhodu – dají se pouze lámat. Ostatní můžete dle potřeby překrojit. Nakonec tu máme čerstvé domácí lasagne. Je to klasické nudlové těsto s vejcem, ze kterého vyválíme pláty. 

Lasagne vaříme v dostatečně velkém hrnci a množství vody, do které můžeme přidat lžíci oleje. Vaříme do poloměkka, poté je postupně vyndáváme a pokládáme na čistou utěrku. 

Na konec si také pár slov zaslouží sýr. Běžně se používá parmezán či obdobný sýr, sype se i mezi jednotlivé vrstvy. Povrch lasagní můžeme také poklást mozzarellou.

Lasagne s boloňským ragú

Porce: 6
Délka aktivního vaření
25 min

Celkový potřebný čas
1 h 15 min

Délka aktivního vaření
25 min

Celkový potřebný čas
1 h 15 min

Suroviny
  1. asi 300 g lasagní, viz odstavec o těstovině
  2. boloňské ragú, množství dle mého receptu tady
  3. bešamel z 1 litru mléka, recept tady
  4. asi 100 g parmezánu, natrouhaného
  5. volitelně: mozzarella
Postup
  1. Připravíme si k ruce boloňské ragú, bešamel a lasagne a také vhodnou formu, do které je budeme skládat.
  2. Dno formy pomažeme vrstvičkou bešamelu a na něj položíme první vrstvu těstoviny.
  3. Nyní přijde na řadu vrstva bešamelu, následuje vrstva strouhaného parmezánu a poté ragú. Opět vrstva těstovin.
  4. Tímto způsobem pokračujeme do vyčerpání surovin, přičemž je dobré předem odhadnout, na kolik vrstev suroviny vystačí.
  5. Poslední vrstvou je bešamel, ideálně ve větším množství a případně také mozzarella.
  6. Pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu zhruba 45 minut
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Recept na domácí lasagně s boloňským ragú

[jetpack-related-posts]