Zima je pro mě obdobím polévek a receptů na ně není nikdy dost. Pokud máte polévku jako jediný chod, tak musí být bezpodmínečně sytější. Což u vývaru znamená přidat do něj nějakou pevnou složku.
Pamatuju si, jak strouhání dávala do polévek babička a mně moc chutnalo. Dá se udělat na spoustu způsobů a vždycky je to jednoduchá a rychlá záležitost. Pak stačí mít po ruce dobrý vývar a nějakou zeleninu a skvělé jídlo je na světě.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/01/polevka-se-strouhanim-mini.jpg)
Polévka se strouháním
2016-01-12 21:04:34
Porce: 4
Celkový potřebný čas
10 min
Suroviny
- 1 vejce
- mouka podle potřeby, což znamená asi 125 g mouky na střední vejce, nejlépe polohrubé nebo hrubé nebo jakékoliv mouky dle našeho výběru
- polévku, do které budeme zavařovat
Postup
- Do hrnce si dáme vývar/polévku a začneme zahřívat, abychom ji přivedli k varu.
- Na vál, velké prkénko nebo pracovní desku nasypeme 100 g mouky (v misce se většinou špatně dělá)
- Uprostřed hromádky mouky uděláme důlek a vyklepneme vajíčko
- Nyní začneme zpracovávat v těsto. Snažíme se o to, aby bylo co nejtužší. To znamená, že přidáváme další mouku do té doby, dokud je těsto schopné ji pojmout.
- Těsto nastrouháme na hrubém struhadle. Nejlepší je strouhat opět na prkénku (rozhodně ne rovnou do hrnce :)).
- Nyní můžeme nastrouhané těsto buď přímo vhodit do hrnce nebo ho nechat předtím lehce proschnout.
- Dáváme vždy do vařící se polévky, případně rozmícháme velké shluky a vaříme 3 minuty.
Další informace a tipy
- Strouhání můžeme prosušit a uschovat, stejně jako se to dělá s domácími těstovinami.
- Do těsta na strouhání můžeme přidat různé koření či bylinky a lze ho udělat z různých druhů muk.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/