Quinoa se v posledních pár letech zařadila mezi superpotraviny. Proč si toto místo vysloužila a jak ji můžeme použít?
Co je quinoa?
Quinoa je pseudoobilovinou, příbuznou amarantu. Jedná se o semínka rostliny zvané merlík čilský, jehož domovinou je Latinská Amerika. Dodnes většina produkce pochází z oblasti Bolivie, Peru, Chile, Ekvádoru a Kolumbie, avšak podařilo se ji vypěstovat i v řadě evropských zemí.
Semínka quinoy jsou obvykle něco přes milimetr velká, zploštělá, vyskytují se v řadě barevných variant od krémových tónů přes hnědočervené až po téměř černé.
Proč se quinoa řadí mezi superpotraviny?
Říkáte si, co je na ní tak zajímavého? Na dalších řádcích se to dozvíte. Já sama nejsem úplně příznivcem označování potravin za superpotraviny, protože dle mého názoru by většina konzumovaných potravin měla být nabitá živinami.
V prvé řadě, quinoa je bezlepková. S rozšířením povědomí o problémech spojených s lepkem se quinoa vyšvihla nahoru coby bezlepková alternativa ke klasickým obilovinám. Jako pseudoobilovina může být použita v mnoha obilných pokrmech.
Z velké části je tvořena škroby, dále proteiny. Právě pro obsah bílkovin je často vyzdvihována. Obsahuje totiž všechny esenciální aminokyseliny, je tedy dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu. Problém je ovšem v tom, že z quinoy je nemůžeme získat v dostatečném množství. Hrnek vařené quinoy obsahuje jen zhruba 8 gramů bílkovin.
Zajímat by nás měly i obsažené vitamíny. Patří mezi ně hlavně vitamíny skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselina listová a B6), vitamín E a karotenoidy.
Quinoa obsahuje také minerály a stopové prvky. Najdeme v ní hlavně železo, mangan, fosfor, zinek a měď.
Rozdíl mezi quinoou různých barev
Quinoa všech barev má prakticky stejné nutriční hodnoty a ani v jiných ohledech se příliš neliší. Většinou pouze platí, že tmavé druhy je třeba o pár minut déle vařit.
Mnozí vybírají barvu quinoy podle toho, jaké jídlo s ní zamýšlejí připravit. Do salátů tak používají třeba červenou variantu, do sladkých pokrmů s ovocem světlé odrůdy.
Příprava quinoy
Quinoa je typická přítomností saponin na povrchu zrn. Aby byla vařená quinoa chutná, je třeba saponiny odstranit. Tomu se přizpůsobuje postup přípravy quinoy, typicky se zrna máčí. Více o tom, jak quinou připravit, najdete v článku o vaření quinoy.
Využití quinoy
Quinou nejčastěji najdeme asi v salátech, kterým dodá na sytosti. Smíchat ji můžeme i se sladkými surovinami, třeba s pokrájeným ovocem a oříšky a připravit tak jednoduchou snídani nebo svačinu.
Quinou využijeme také coby náhradu za ovesné a jiné vločky. Lze z ní uvařit kaši, udělat granolu, namlít ji na mouku a použít k pečení.
Hodně oblíbené jsou také misky s vařenou quinoou a zeleninou a dalšími ingrediencemi, tak jako to známe u sushi bowl.
Fantazii se meze nekladou a rozhodně taky můžu doporučit uvařit určité množství quinoy, mít ji připravenou v ledničce a zkoušet s ní různé pokrmy, přidat trošku tudle, další trošku támhle.
Pokud byste hledali další inspiraci k přípravě quinoy, tak určitě můžu doporučit knihu Superpotraviny do všech jídel, recenzi na ni najdete tady.
A kde quinou koupit? Třeba na Country Lifu! Vybrat si můžete tady.