Růžové víno s kapkou vody z pomerančových květů

Recept na použití vody z pomerančových květů - recept na nápoj s růžovým vínem

Voda z pomerančových květů, ještě lépe hydrolát získaný destilací květů hořkého pomerančovníku, je tajnou ingrediencí mnoha středomořských receptů. V létě ji užijeme třeba při přípravě osvěžujících nápojů. Stačí ohromně málo – dobrý základ, lžička hydrolátu, led a třeba ještě něco drobného navíc.

Vodu z pomerančových květů najdete dneska ve spoustě obchodů, ale doporučuju velmi dobře vybírat. Většina jich je totiž vyrobená z vody a umělých aromat. Volte vždycky jen takovou, kde bude uvedené, že se jedná o 100% čistý přírodní hydrolát a že je vhodný k vnitřnímu užití. Já používám hydroláty od Terpenicu, které jsou navíc ještě BIO.

Suroviny:

(na každou sklenku)

  • 250 ml růžového vína našeho výběru (skvělé je šumivé a nebo i víno lehce říznuté sodovkou pro odlehčení)
  • 0,5-1 lžička hydrolátu z pomerančových květů Terpenic
  • několik kostek ledu
  • pár malin (čerstvých nebo mražených)
  • kousek kůry z BIO pomeranče, pokud máte po ruce

Postup:

Do sklenky dáme led, přilijeme víno a přidáme hydrolát – tady doporučím použít nejdřív jen půl lžičky, promíchat a ochutnat. Pak kdyžtak přidat další půllžičku.

Na konec přidáme pár malin, případně pomerančovou kůru a můžeme si to začít vychutnávat!

Pár slov o hydrolátech v kuchyni…

V našich končinách se hydroláty teprv zabydlují, v teplejších krajích se ale používají po stovky let! Právě tam se můžeme inspirovat a využít unikátní chuť a vůni hydrolátů i v naší kuchyni.

Hydroláty vznikají destilací rostlin a přejímají do sebe řadu ve vodě rozpustných látek a stopové množství esencí. Voní, chutnají a nesou řadu blahodárných účinků rostliny. A můžou být 100% přírodní!

Hydroláty se používají hlavně kosmeticky, ale lze je vyrobit i tak, aby byly vhodné i k vnitřnímu užití – a právě třeba k použití do jídla. Hydrolát je velice choulostivý na kontaminaci, takže aby byl vhodný do jídla, je mimo jiné třeba velmi dobře ošetřit jeho mikrobiální čistotu. Nikdy proto nepoužívejte takto hydrolát, který nebyl vyroben v režimu potravin. Hydrolát pro náš účel bude vždycky balený od výrobce, bude značený jako potravina a najdete na něm informaci o tom, jak dlouho po otevření ho můžete používat. Abyste prodloužili dobu, po kterou bude hydrolát bezpečný k tomuto užití, můžete si ho třeba zamrazit v tvořítku na led.

Já používam vždy BIO hydroláty značky Terpenic, najdete je v našem e-shopu.

Voda z pomerančových květů - hydrolát - recepty

kouknout na BIO hydrolát z pomerančového květu

[jetpack-related-posts]