Obalit a usmažit. A pak si náramně pochutnat. Přesně takový je jeden z nejjednodušších receptů na to, jak naložit s rybou. Je to vlastně takový rybí řízek. Vůbec se nemusí jednat jen o štědrovečerního kapra. Upravit můžeme tímto způsobem jakoukoliv rybu. Dobře poslouží kvalitní zmražená, ovšem nejlepší je ryba čerstvá. Ideálně taková, která se dobře zbavuje kostí.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2015/07/domaci-recept-obalovana-smazena-ryba.jpg)
Smažený rybí řízek
2015-09-29 20:29:44
Celkový potřebný čas
25 min
Suroviny
- ryba dle volby – čerstvá nebo mražená, vcelku nebo filety
- mouka
- vejce
- strouhanka nebo drcené kukuřičné lupínky
- sůl
- olej na smažení
Postup
- Čerstvou rybu potřebujeme upravit do podoby filetů. V praxi to znamená obvykle vyčistit vnitřnosti, případně také zbavit šupin a odkrojit maso po obou stranách páteře. Odkrojíme další nežádoucí části jako ocas či ploutvičky a odstraníme zbývající kůstky. Celý tento proces závisí na druhu ryby a postavení kostí v mase. Mraženou rybu rozmrazíme, necháme okapat, případně dosušíme papírovou utěrkou.
- Připravíme si k ruce sůl a suroviny na trojobal – první misku s moukou, druhou s rozšlehaným vejcem a třetí se strouhankou.
- Každý kousek posolíme z obou stran a obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance.
- Obalené kousky postupně smažíme v rozehřátém oleji na větším plameni. Smažíme do zlatova.
Další informace a tipy
- Podáváme třeba s bramborem či bramborovou kaší, skvěle se k tomu hodí poctivá domácí majonéza nebo tatarka.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/
Tuto dobrotu si můžete připravit ještě snadněji, pokud zvolíte správnou rybu. Tedy takovou, u které se snadno zbavíte kostí. U čerstvé ryby se vyplatí sáhnout třeba po mořské štice (hejkovi), která nemá klasickou rybí páteř a tudíž kosti v mase prakticky nejsou.