Sherry/španělské vino de Jerez

Sherry aneb likérové víno z Jerezu

Pod slovem sherry si každý vybaví nějaký alkoholický nápoj. Jaký ale? Ta představa už většinou nebývá tak jasná. A to je škoda. Sherry je totiž velmi zajímavý druh vína, který se výborně hodí na přímou konzumaci i na přípravu různých dezertů.

Co je sherry?

Sherry, originálním názvem vino de Jerez, je druh vína vyráběného v oblasti kolem Jerez de la Frontera ve španělské Andaluzii. Všechna vína typu sherry musí pocházet z tzv. sherry trojúhelníku (španělsky Marco de Jerez), který se vymezuje právě na území poblíž Jerezu.

Sherry připomíná spíše likér než víno. Jeho barva se pohybuje na stupnici od světloučké nažloutlé přes středně tmavé zemité odstíny až po plné tmavočervené tóny. Co se týče obsahu cukru, tak se setkáme s víny jak velmi suchými tak i velmi sladkými. Chuťově některá mohou připomínat třeba rozinky, ovoce nebo mandle.

Jak se sherry vyrábí?

Základem sherry jsou hrozny vypěstované v dané oblasti. Z nich se lisuje šťáva, která se nechá fermentovat. Výsledkem fermentace je suché bílé víno. Následuje fortifikace pro zvýšení obsahu alkoholu. Poté je uloženo do dubových sudů, kde zraje minimálně tři roky.

Zajímavé také je, že sherry už dále nezraje v lahvích, tak jako jiná vína.

Sladké španělské sherry

Druhy sherry

Vybrat správný druh sherry je základním předpokladem pro ten největší požitek.

Suché sherry

Fino. Velmi světlé a také nejsušší víno.

Manzanilla a manzanilla pasada. Velmi lehký druh fina, pocházející z Sanlúcar de Barrameda, varianta pasada je typická delší dobou zrání a částečnou oxidací, což jí dává bohatší oříškovější chuť.

Amontillado. Suché víno o něco tmavší barvy.

Oloroso. Suché sherry zrající delší dobu, které díky oxidaci získalo tmavší odstín. Patří mezi nejsilnější sherry, obsah alkoholu dosahuje až 20 %.

Palo cortado. Velmi málo se vyskytující suché sherry, s naoříškovělou chutí.

Některé tyto suché druhy bývají doslazovány, což odporuje předpisům, takový produkt přestává být sherry.

Sladké sherry

Sladké druhy sherry procházejí kratším procesem fermentace, což zaručí mnohem vyšší obsah cukru v konečném produktu. Je částečně oxidováno, díky čemuž získá tmavší barvu.

Jerez dulce. Obecnější označení sladkých sherry.

Pedro Ximénez. Sherry tmavé mahagonové barvy, chutnající a vonící jako rozinky.

Moscatel. Další velmi sladký druh. Existují však jiné druhy Moscatelu, které se vyrábějí například v oblasti Málagy nebo Valencie.

Směsové likérové sherry

Směsi sladkého a suchého vína tvoří skupinu likérových vín, která vynikají různým stupněm sladkosti. Označují se jako Pale Cream (světlé), Medium (středně tmavé) a Cream (tmavé).

Jak se sherry podává?

Obecně platí pravidlo, že čím sušší, tím nižší teplotu by mělo víno mít. U nejsušších druhů je to 7-9 stupňů, u likérových kolem 10 a u sherry Pedro Ximénez kolem 15 stupňů.

Jak se konzumuje?

Jako u jiných nápojů, i u sherry najdeme prověřené kombinace konkrétních druhů s určitými pokrmy. Fino a manzanilla se obvykle servírují k tapám, také olivám, jemným sýrům a bílým rybám.

Druh amontillado pak se zralými sýry, bílým masem a tučnějšími rybami.

Sladké druhy sherry se podávají s pečivem, zákusky, ovocem a také s paté a modrými sýry.

Sherry v kuchyni

Sherry, stejně jako jiné druhy vína, se používá i v kuchyni. Setkáme se s ním například při přípravě masa, ryb a mořských plodů nebo třeba dezertů.

Určitě vyzkoušejte..

Rozinky v jerezu. Do sherry můžeme naložit rozinky nebo sušené ovoce stejně, jako se to dělá třeba s rumem. Rozinky propláchneme teplou vodou, necháme oschnout, přesypeme do dobře uzavíratelné skleničky a zalijeme sherry tak, aby byly kompletně potopené. Zavíčkujeme a za pár dní máme hotovo.

Sherry v cukroví. Sherry se dá přidat do cukroví, třeba do klasických druhů připravovaných s vínem.

Španělské likérové víno z Jerezu alias sherry

[jetpack-related-posts]