Jednoduchý recept na českou klasiku, který se vyplatí mít po ruce ve chvíli, kdy nám zbylo kus kuřecího nebo slepičího masa. Pokud hrajeme o čas, oceníme ho s těstovinou, což nám umožní servírovat na stůl za nějakých 20-25 minut. Já ale tentokrát zvolila domácí kynutý knedlík, protože jednou za čas si ho moc ráda dopřeju.
V případě, že už uvařené maso k dispozici nemáme, snadno si poradíme i se syrovým kuřecím.

- 120-150 g vařeného kuřecího nebo slepičího masa
- 1 menší cibule, pokrájená na jemno
- 150 ml vývaru
- 200 ml smetany (na vaření nebo na šlehání, dle naší volby)
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce másla
- 3 lžičky sladké mleté papriky
- sůl (1,5 lžičky)
- Rozehřejeme máslo a do něj dáme cibulku.
- Za stálého míchání necháme cibulku zesklovatět.
- Jakmile je cibulka sklovatá, přidáme maso a lehce osmahneme. Pokud máme syrové maso, nakrájíme ho na malé kousky a rovněž necháme osmahnout.
- Přisypeme papriku a po dobu asi půl minuty dobře mícháme.
- Nyní přilijeme vývar a osolíme.
- Ve smetaně dobře rozmícháme mouku tak, abychom odstranili všechny žmolky. Tuto směs přilijeme do hrnce, promícháme.
- Necháme vařit na mírnějším ohni dalších zhruba 8-10 minut. Pokud jsme použili syrové maso, tak vaříme do té doby, než bude měkké a kompletně provařené.
- Nakonec můžeme dosolit a případně doupravit hustotu přidáním potřebného množství vody.
PS: recept na knedlíky vám nabídnu hned ve dvou verzích – kynuté a nekynuté. Ty na obrázku jsou kynuté ze špaldové mouky a bez pečiva. Jejich příprava je až směšně jednoduchá 🙂 To taky díky vaření v páře, o něm více tady.
PPS: toto je jen jeden z možných receptů, věřím, že zrovna kuře nebo slepice na paprice se vyskytuje ve spoustě různých podob, co domácnost, to trošku jiné podání :).