Spaghetti alla carbonara neboli špagety po uhlířsku patří mezi nejznámější italské (nebo ještě lépe řečeno římské) pokrmy. Recept na ně je velmi jednoduchý, surovin potřebujeme málo a času ještě méně. Jedná se totiž o bleskové jídlo, které můžeme servírovat za 15 minut.
Tahle úprava těstovin je velmi sytá, takže klidně počítejte s menším množstvím na osobu. V menu se objevuje na pozici prvního chodu, to znamená, že se jich neservíruje „plný talíř“, ale že tvoří skutečně jen část menu. (Ono ostatně z hlediska výživy se nejedná o nejhodnotnější jídlo :). )
Dle mého se taky hodí spíš pro chladnější období.
Co se týče surovin… Ve většině receptů najdeme guanciale, což je speciálně upravené nasolované maso pocházející z vepřového podbradku nebo líček, často značně tučné. Běžně se ale nahrazuje pancettou. V některých receptech se setkáme i se slaninou, což sice není totéž, ale v případě nouze taky poslouží a výsledek sice nebude pravá carbonara, dobrý ale rozhodně bude.
Jako vždy, i u tohoto jídla najdeme spoustu variant lišících se drobnostmi. Někdo dává jen žloutky, někdo celé vejce. Někdo přendá těstoviny na pánev k guanciale/pancettě a pak až teprve všechno přimístí do misky s vejci. Často se ale taky guanciale/pancetta přemístí do rozšlehaného vejce a do této směsi se nakonec vmíchají špagety.
Další ingrediencí je sýr. Často se používá pecorino a nebo sýr parmezánového typu nebo jejich směs. Buď se sype na hotový pokrm a nebo se vmíchává do rozšlehaného vejce.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/08/spagety-carbonara-domaci-recept.jpg)
- špagety v přiměřeném množství – v tomto případě 200 g nebo i méně
- 80-100 g guanciale/pancetty, nakrájené na nudličky nebo malé čtverečky
- 2 žloutky
- 1 lžička olivového oleje
- sýr na posypání
- sůl a pepř
- Dáme vařit vody na těstoviny a posléze dáme vařit i těstoviny.
- Mezitím si připravíme guanciale/pancettu a vhodíme ji do pánve s rozehřátým olejem.
- Za průběžného míchání guanciale/pancettu osmahneme.
- Vedle si v dostatečně velké misce rozšleháme žloutky, které trošku osolíme.
- Špagety zcedíme a vhodíme do pánve k guanciale/pancettě, promícháme.
- Špagety pak s guanciale/pancettou přemístíme do mísy se žloutky a opatrně promícháváme. Můžeme dosolit, pokud je třeba.
- Jakmile se na povrchu špaget vytvoří krémová omáčka, máme hotovo a můžeme sevírovat.
- Nakonec ještě poprášíme pepřem a posypeme sýrem.
- Pepř se velmi často přidává už do rozšlehaného vejce.
- Osmahnutou guanciale/pancettu je dobré ochutnat. Pokud má moc silnou chuť, můžeme použít jen část a necháme z ní okapat většinu tuku.
Pokud náhodou váháte, jak pořádně uvařit špagety, koukněte sem :).