Šunka po galicijsku – Lacón a la gallega

Lacón po galicijsku/šunka po galicijsku

Galicie je známá svou gastronomií. Hodně oblíbené jsou pokrmy s rybami a plody moře, ale i ty masité stojí za pozornost. Speciálně ty, které jsou jednoduché a moc dobré. Mezi prvními tradičními galicijskými jídly, která jsem ochutnala, bylo právě toto. V originále se jmenuje nejčastěji lacón a la gallega. Lacón je podobný poctivé vepřové šunce. Prodává se typicky po velkých kusech a pak se krájí na plátky nebo kousky.

Právě lacón nakrájený na kousky je základem tohoto jídla, doplňují ho brambory. Neodmyslitelně k němu patří taky dobrý olivový olej a mletá uzená paprika – pimentón, který eventuálně v českých podmínkách můžeme nahradit klasickou mletou paprikou. (I když rozhodně doporučuju koupit pravý pimentón, většinou se prodává v malých plechovkách a hodí se na spoustu věcí. Vybírat můžeme mezi sladkou paprikou, pálivou a něco mezi tím)

Jinak toto jídlo se často podává i jako tapa.

Šunka po galicijsku – Lacón a la gallega

Celkový potřebný čas
30 min

Celkový potřebný čas
30 min

Suroviny
  1. brambory
  2. vepřová šunka od kosti
  3. dobrý olivový olej
  4. pimentón (sladký nebo pálivý), případně mletá paprika
  5. sůl (spíše malinko hrubší)
  6. *
  7. množství podle chuti
Postup
  1. Brambory uvaříme, jak jsme zvyklí. Uvařené brambory nakrájíme na plátky, asi 1 cm silné.
  2. Šunku nakrájíme na silnější plátky (několik milimetrů) nebo na nepravidelné kousky. Můžeme ji ohřát (na pařáčku, na pánvi,…)
  3. Na talíř vyskládáme do jedné vrstvy brambory, do druhé šunku.
  4. Celé to dobře zakápneme olivovým olejem, poprášíme pimentonem/paprikou a lehce osolíme dle chuti.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Šunka s bramborem po galicijsku

[jetpack-related-posts]