Galicie je známá svou gastronomií. Hodně oblíbené jsou pokrmy s rybami a plody moře, ale i ty masité stojí za pozornost. Speciálně ty, které jsou jednoduché a moc dobré. Mezi prvními tradičními galicijskými jídly, která jsem ochutnala, bylo právě toto. V originále se jmenuje nejčastěji lacón a la gallega. Lacón je podobný poctivé vepřové šunce. Prodává se typicky po velkých kusech a pak se krájí na plátky nebo kousky.
Právě lacón nakrájený na kousky je základem tohoto jídla, doplňují ho brambory. Neodmyslitelně k němu patří taky dobrý olivový olej a mletá uzená paprika – pimentón, který eventuálně v českých podmínkách můžeme nahradit klasickou mletou paprikou. (I když rozhodně doporučuju koupit pravý pimentón, většinou se prodává v malých plechovkách a hodí se na spoustu věcí. Vybírat můžeme mezi sladkou paprikou, pálivou a něco mezi tím)
Jinak toto jídlo se často podává i jako tapa.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/08/lacon-s-bramborami-spanelsky-recept.jpg)
- brambory
- vepřová šunka od kosti
- dobrý olivový olej
- pimentón (sladký nebo pálivý), případně mletá paprika
- sůl (spíše malinko hrubší)
- *
- množství podle chuti
- Brambory uvaříme, jak jsme zvyklí. Uvařené brambory nakrájíme na plátky, asi 1 cm silné.
- Šunku nakrájíme na silnější plátky (několik milimetrů) nebo na nepravidelné kousky. Můžeme ji ohřát (na pařáčku, na pánvi,…)
- Na talíř vyskládáme do jedné vrstvy brambory, do druhé šunku.
- Celé to dobře zakápneme olivovým olejem, poprášíme pimentonem/paprikou a lehce osolíme dle chuti.