Šunkofleky, to je jednoduchá česká klasika. Nejlépe chutnají s většími fleky a pěkně „omaštěné“. Jejich příprava je hodně snadná, práci nám může dát akorát obstarání fleků. Ty drobné tenké ze supermarketu totiž nejsou ono. Mnohem lepší jsou doma připravené, trošku silnější a větší. Recept na takové fleky najdete tady. Příprava těsta je otázkou momentu, pak ho je třeba nechat chvilku odpočinout a nakonec vyválet a nakrájet. Takže spíš než o práci je to o časové rezervě.
Použít do nich můžete to, co máme rádi, ať už je to uzené maso, dobrá slanina nebo třeba pancetta.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/02/domaci-sunkofleky-mini.jpg)
Šunkofleky
2016-02-11 19:17:36
Porce: 4
Suroviny
- 500 g fleků, nejlépe však domácí fleky z 300 g mouky (recept tady)
- 400 g uzeného masa, slaniny, šunky od kosti nebo pancetty
- 1 lžíce sádla nebo másla
- sůl a pepř
- volitelně: olej
Postup
- Připravíme si masovou složku – tu můžeme upéct, uvařit v pomalém hrnci nebo jen nakrájet na kostičky/nudličky a osmahnout nasucho nebo na trošce oleje. Získá tak lepší chuť.
- Fleky uvaříme klasicky ve vodě. Vodu přivedeme k varu, osolíme, můžeme přidat lžičku oleje (obzvlášť v případě větších fleků) a vaříme na skus (více o vaření těstovin zde). Pokud máme čerstvé domácí fleky, tak počítáme s kratší dobou vaření. Fleky zcedíme.
- V míse smícháme obě složky, osolíme, opepříme a vmícháme sádlo/máslo. Pokud je masová složka hodně tučná sama o sobě, sádlo/máslo už nepřidáváme. Přemístíme do formy.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 25 minut.
Další informace a tipy
- Masovou složkou mohou být různé masné výrobky, ideálně trošku tučnější. Jejich chuť se vylepší osmahnutím a moc dobré je také je uvařit v pomalém hrnci, toto platí speciálně pro pancettu.
- V mnoha receptech najdete také vejce.
- Do šunkofleků můžeme přidat také osmahnutou cibulku, někdo posypává sýrem.
- A samozřejmě, velmi příjemným doprovodem je dobrá kyselá okurka nebo třeba salát z kysaného zelí.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/