Omáčky jsou někdy překvapivě jednoduché na přípravu a není v nich nic špatného, co by nepatřilo na dobrý jídelníček. Tato houbová nás bude stát ani ne 10 minut času a kromě masa v ní najdeme cibuli a houby – žampiony, hlívu nebo, pokud máme štěstí, použijeme lesní houby.
Místo vepřového masa můžeme vybrat jakékoliv jiné, ať už hovězí, kuřecí či krůtí. Dle druhu masa se bude pouze měnit doba vaření.
K dochucení omáčky se výborně hodí houbová sůl, mnozí také používají kmín (velmi praktický je drcený).
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/02/veprove-maso-houbova-omacka.jpg)
Vepřové na houbách
2016-02-05 19:08:39
Porce: 4
Délka aktivního vaření
10 min
Celkový potřebný čas
1 h 25 min
Suroviny
- 500 g vepřového masa, na plátky
- 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
- 250 g hub naší volby (žampiony, hlíva, lesní houby,…), nakrájených na kostičky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- trochu hladké mouky na pomoučení, případně škrob či bezlepkovou mouku
- 100 ml masového vývaru nebo vody
- sůl a pepř
Postup
- Na pánvi/v hrnci rozehřejeme 1 lžíci oleje/sádla a osmahneme na něm cibulku. Ideální je udělat ji místy do hněda, přispěje to k dobré chuti a barvě omáčky. Cibulku vyndáme a dáme stranou.
- Maso nakrájené na plátky posolíme z obou stran a rovněž z obou stran lehce pomoučíme.
- Na stejné pánvi/hrnci rozehřejeme lžíci oleje/sádla a postupně na něm opečeme plátky masa. Každý plátek opečeme z obou stran tak, aby se povrch masa zatáhl.
- Do pánve/hrnce vrátíme cibuli, maso, přidáme houby a vodu/vývar. Opepříme. Pod pokličkou vaříme na mírném ohni do změknutí, tedy asi 1 h a 15 minut.
- Nakonec jakmile je maso měkké, dochutíme solí a pepřem. Pokud je třeba, můžeme dozahustit troškou škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody.
Další informace a tipy
- Houby můžeme nejdříve také osmahnout.
- Místo v klasickém hrnci lze vařit také v papiňáku, a to zhruba 20 minut, v závislosti na druhu masa a tloušťce plátků.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/