Zelňačka, jednoduchá sytá polévka, patří dle mého k podzimním a zimním radostem. Má krásnou výraznou chuť a dokonale zahřeje. Variant bychom našli bezpočet, u nás doma se obvykle připravuje s bramborem a kouskem klobásky. Od té doby, co žiju v Katalánsku, do ní přidáváme zásadně chorizo.
Klobáska rozhodně není nutností, kdo chce, ten si může zelňačku připravit bezmasou. Klobáska ji ale dá další rozměr chuti a dělá polévku sytější. Je jedno, jakou zvolíme, měla by být ale poctivá – bez barviv, aromat, konzervantů. Právě třeba u choriza není problém kvalitu najít, stále je ještě hodně výrobců, kteří ho umí vyrobit tradičně jen z masa, koření (nejčastěji papriky a česneku) a soli. Do choriza bezpodmínečně patří španělská červená paprika. Ta může mít několik podob a vždy dává chorizu a pokrmům z něj charakteristickou barvu, chuť a aroma.

- 300-350 g kysaného zelí (zhruba půl sklenice)
- kousek klobásky (třeba choriza), nakrájené na plátky
- 1 větší brambor, nakrájený na kostičky
- ½ malé cibule, nadrobno pokrájené
- 400-450 ml vody, ideálně vařící
- 2 lžíce sádla (nebo másla nebo oleje)
- 2 lžíce mouky (u mě špaldové)
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžíčka kmínu (drceného)
- dle chuti sůl (u mě 1,5 lžičky)
- cukr, pokud je třeba
- V hrnci rozpustíme sádlo a osmahneme na něm cibulku, do zlatova.
- Přidáme klobásku a za průběžného míchání opečeme.
- Přisypeme mouku a mícháme, dokud nám nevytvoří pěknou kašičku. Chvilku bude pěnit.
- Nakonec vmícháme mletou papriku a asi minutu nepřetržitě mícháme.
- Do hrnce přidáme kmín, zelí, brambory, vodu a sůl.
- Promícháme a necháme vařit na mírném plameni do změknutí brambor, zhruba 15-20 minut.
- Nakonec ochutnáme a případně dosolíme a dosladíme.
- Do zelňačky můžeme vmíchat taky trošku kysané smetany.