Pomerančové želé

Rychlý recept na domácí pomerančové želé

Zima je obdobím pomerančů a je fajn mít v zásobě nápady, co s nimi. Mezi ty nejjednodušší patří pomerančové želé. Ve větší míře jsem se s ním setkala až ve Španělsku, které je vlastně pomerančovou velmocí, a želé s příchutěmi se tu objevuje často jako dezert.

Pomerančové želé může mít mnoho podob, já si nicméně volím tu nejjednodušší a nejpřírodnější – jednoduché želé z čerstvé pomerančové šťávy, případně lehce oslazené medem. Setkáme se však i třeba s želé připraveným z pomerančové limonády, s kondenzovaným mlékem nebo různým ovocem uvnitř. Taky ho můžeme ve vrstvách nakombinovat třeba s krémovým tvarohovým základem nebo jogurtem.

Želé můžeme lít jednoduše do pohárků a v nich ho rovnou servírovat. Nebo můžeme připravit želé dort.

Pomerančové želé

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
5 h 10 min

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
5 h 10 min

Suroviny
  1. 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  2. 3 plátky želatiny (nebo 5 g želatiny v prášku), zkontrolujeme doporučení ohledně množství na obalu
  3. med dle chuti
Postup
  1. Plátky želatiny několikrát přelomíme a dáme do misky s vodou.
  2. Mezitím máme čas na přípravu šťávy. Můžeme ji ponechat i s kousky dužiny, já ji radši přecedím.
  3. Pokud je třeba, šťávu dosladíme. Dáme si záležet, aby se v ní med rozpustil.
  4. V misce ponecháme jen želatinu, vodu z ní vylijeme. Bude změklá.
  5. Misku se samotnou želatinou vložíme do vodní lázně. Zahříváme a mícháme, dokud se nerozpustí.
  6. Nyní k želatině přiléváme šťávu a stále mícháme.
  7. Jakmile se spolu dobře spojí, vyndáme z lázně. Směs můžeme vlít do formy nebo ponechat v misce.
  8. Jakmile nádoba vychladne, přikryjeme ji folií a uložíme želé ztuhnout do lednice. U větších kusů počítáme alespoň se 4-5 hodinami.
  9. Pokud jsme lidi do formy, vyklopíme a můžeme nakrájet a servírovat.
Další informace a tipy
  1. Pokud chceme želé lít do formy a mít jistotu, že se nám ho pak podaří dobře z ní dostat, použijeme starý známý trik – formu vytřeme olejem.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Jednoduchá pomerančová želatina připravovaná zastudena

Jednoduchá pomerančová želatina připravovaná zastudena

[jetpack-related-posts]