Červená čočka patří mezi nejpraktičtější luštěniny. Vyžaduje totiž mnohem kratší dobu vaření a je jemná, hodí se tak do spousty pokrmů, které nejsou na první pohled ani luštěninové.
Už nějakou dobu hledám snadné způsoby, jak luštěniny uplatnit v kuchyni. Červená čočka se pro tenhle úkol báječně hodí, protože s ní nemusíme plánovat dopředu jako u ostatních luštěnin. Není třeba ji předmáčet nebo dlouho vařit.
Tato polévka je dosti jednoduchá, na suroviny nenáročná, avšak podle chuti si ji snadno vylepšíme. Třeba kořením, bylinkami, troškou zeleniny…
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2018/01/jednoducha-rajcatova-polevka-s-cervenou-cockou-mini.jpg)
Polévka s červenou čočkou a rajčaty
2018-01-22 13:09:42
Porce: 2
Celkový potřebný čas
35 min
Suroviny
- 1 plechovka nakládaných loupaných rajčat i se šťávou (350-400 g)
- 150 g červené čočky, propláchnuté
- 1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, pokrájené na drobno
- 2 lžíce oleje (olivového)
- 1 lžička mleté papriky, nejlépe uzené španělské (pimentonu)
- voda/vývar dle potřeby, zhruba 500 ml
- sůl & pepř
- mletý kajenský pepř
Postup
- Rozehřejeme olej v kastrůlku a osmahneme na něm cibulku do sklovata.
- Přidáme česnek a rovněž osmahneme, za průběžného míchání.
- Zasypeme mletou paprikou, několikrát rychle promícháme.
- Přisypeme vlhkou čočku a dobře promícháme.
- Přidáme rajčata, která jsme v případě potřeby trochu pokrájeli, i se šťávou a asi 400 ml vody/vývaru.
- Pod pokličkou vaříme na mírnějším ohni do změknutí čočky, zhruba 20-25 minut.
- Pokud je třeba, přidáme další tekutinu a prohřejeme.
- Nakonec dosolíme, dopepříme a dochutíme mletým kajenským pepřem.
- Nakonec můžeme poprášit ještě mletou paprikou.
Další informace a tipy
- PS: výborně se do polévky hodí troška nasekaných listů koriandru
aromarecepty https://aromarecepty.cz/
Poslední dobou do většiny těchto jídel přidávám právě uzenou papriku – španělský pimentón. Je výborná, dá jídlu šmrnc a plnější chuť a taky je zdravá. Před dobou jsem jí věnovala extra článek.