Dalším skvělým způsobem, jak využít čočku, je připravit jednoduchou polévku. Pokud k čočce navíc přidáme nějakou zeleninu, máme skvělé zdravé jídlo, které bude chutnat i těm, kteří luštěninám jinak příliš nedají.
Tato polévka je jednoduchá a rychlá a to speciálně, pokud použijeme již uvařenou čočku. Pak je to otázka asi 20 minut. Chuť polévky osvěží rajče a mrkev a její sytivost podpoří kvalitní slanina.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/03/cockova-polevka-mini.jpg)
Čočková polévka se zeleninou
2016-03-16 19:36:26
Porce: 4
Celkový potřebný čas
20 min
Suroviny
- 400 g vařené čočky (to by odpovídalo zhruba 150 g nevařené suché čočky)
- 2 středně velké mrkve, nastrouhané nahrubo
- 1 malá plechovka nakládaných rajčat, pokrájených a se šťávou (kolem 450 g)
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 100 g kvalitní slaniny, nakrájené na kousky
- 250 ml vařící vody
- 1 velký stroužek česneku, nadrobno pokrájený
- sůl a pepř
Postup
- V hrnci s širokým dnem osmahneme za průběžného míchání slaninu.
- Jakmile je slanina osmahnutá, přidáme cibuli s česnekem. Za průběžného míchání necháme zesklovatět.
- Nyní přidáme mrkev a trošku osolíme. Směs mícháme a necháme tak mrkev osmahnout. Přitom ztratí objem.
- V poslední fázi přidáme čočku, rajčata i se šťávou, vodu. Přivedeme k varu.
- Nakonec dochutíme solí a pepřem. Polévka je hotová ve chvíli, kdy je mrkev měkká dle našeho gusta.
Další informace a tipy
- Na přípravu polévky se nejjednodušší koupit již vařenou čočku (bez jakýchkoliv aditiv). Můžete si ji ale také předvařit doma, případně přednamočit a vařit ji až s polévkou. Přednamočená čočka se pak uvaří za asi 20 minut dle druhu.
- Tato polévka je také skvělá s troškou pikantního koření. Použít můžeme kromě pepře také různé chili papričky či kajenský pepř. A samozřejmě výraznější bude také, pokud vmícháme čerstvě prolisovaný česnek.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/