Salát z krouhaného zelí je jednou z nemnoha možností, jak mít salát připravený „do zásoby“. Vydrží totiž několik dní v lednici, aniž by utrpěl jakoukoliv újmu. Navíc, zelí je moc dobrá ingredience, pro kterou se jinak tak snadno uplnění nenachází.
Tahle verze počítá s bílým zelím, stejně dobře poslouží i zelí červené. Jako bonus s ním dostaneme ještě další vitamíny a zářivou barvu na náš stůl.
Pokud syrové zelí nemusíte kvůli tomu, že je poměrně tuhé, v tomhle salátu ho nepoznáte. Uležením totiž zelí nádherně změkne.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/03/zelny-salat.jpg)
Zelný salát s mrkví a paprikou
2016-03-29 20:26:29
Prostoje
1 h
Délka aktivního vaření
15 min
Celkový potřebný čas
1 h 15 min
Suroviny
- 1/2 malé hlávky zelí
- 1 velká červená paprika, zbavená semínek
- 2 větší mrkve, oloupané
- 1/2 cibule
na zálivku
- 3 lžíce oleje, třeba extra panenského olivového
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Zelí nakrouháme na drobno.
- Papriku nakrájíme na jemné nudličky.
- Mrkev nakrájíme na drobné nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
- Cibuli pokrájíme nejlépe na velmi drobno.
- Ve velké míse smícháme suroviny na zálivku a vmícháme veškerou zeleninu. Dobře promícháme, ochutnáme a případně dochutíme dle potřeby.
- Směs necháme asi hodinu uležet při pokojové teplotě a můžeme konzumovat. Zbylou směsí naplníme sklenici, dobře upěchujeme a zavíčkové ukládáme do lednice.
Další informace a tipy
- Poměry ingrediencí můžeme libovolně měnit dle chuti.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/