Broskvový chia džem s limetkou (a minimem cukru)

Zdravý broskvový džem s chia a limetkou

Můj první letošní džem. Skoro bez práce, skoro bez cukru. A se dvěma super ingrediencemi.

Postup je úplně jednoduchý a pro krásný výsledek doporučuju vybrat broskve se žlutou nebo oranžovou dužinou. U bílomasých hrozí, že bude konečná barva oku ne tak lahodící.

Jako u jiných receptů, i tady jsem pro vylepšení použila esenciální olej. V tomto případě limetkový. Měl by do receptu vnést špetku zajímavé chuti a vůně a taky pro zdraví přínosných látek. Použijte jen takový esenciální olej, který byl vyroben pro použití do potravin. Třeba jako ty značky Terpenic. My používáme tenhle, který je 100% čistý přírodní a navíc BIO.

A zase jako vždy, i tady upozorním na nízký obsah cukru v receptu. Klidně si přidejte dle svého uvážení, případně zvolte jiné oblíbené sladidlo.

Jednoduchý zdravý džem z broskví s chia semínky

Suroviny:

(na dvě větší skleničky)

  • 1 kg broskví, které vypeckujeme a pokrájíme na kousky
  • šťáva z jedné limetky, čerstvě vymačkaná
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1,5 lžíce chia semínek
  • 5 kapek esenciálního oleje limetka

Postup:

Do dostatečně velkého hrnce přelijeme limetkovou šťávu a přidáváme na kousky pokrájené broskve, i se slupkou. Promícháváme.

Přidáme cukr a přivedeme k varu.

Zlehka vaříme, dokud nejsou broskve měkké.

V tuto chvíli ochutnejte, zda vám vyhovuje poměr sladkosti a kyselosti. Každé broskve jsou jiné a vyplatí se chuť vždy doladit na míru.

Taky pokud se vám uvolnila tekutina, tak ji doporučuji slít a dále ji použít zvlášť. Viz poznámky pod receptem.

Broskvovou směs můžeme lehce pomixovat nebo ponechat, jak je, pokud nám velikost kousků vyhovuje.

Stáhneme z plotny a vmícháme chia semínka. Necháme vychladnout.

Do vychladlého džemu důkladně vmícháme esenciální olej. Ideálně vmícháváme kapku po kapce a ochutnáváme. Třeba vám bude stačit o kapku nebo dvě méně.

Naplníme do čistých sklenic a uložíme do chladničky.

Další tipy:

V receptu doporučuju případně vytvořenou tekutinu slít a používat jako sirup do pití. Nebo ho zahustit troškou škrobu a využít jako ovocný přeliv třeba na lívance nebo vafle. Je moc fajn, když si takto vyrobíme hned dvě dobroty najednou.

Protože je džem málo slazený, není tak dobře konzervovaný jako klasické džemy s vysokým podílem cukru. Skladujeme ho proto v ledničce a sníme v rozumné době. Lze ho ale i zavařit a pak neotevřené skleničky vydrží jako jiné zavařované potraviny.

Podle chuti můžeme použít i jiný esenciální olej. Před použitím esenciálních olejů do jídla doporučuju seznámit se s nimi a způsobem, jak je bezpečně používat při vaření. Toto je jedno z témat, kterým se věnujeme na našem blogu na aromatics.

mrknout na limetkový esenciální olej