Jazyku i oku lahodící domácí vafle s troškou kysané smetany, ovocem a medovým přelivem. Doporučuju!
Ani v tomhle aromareceptu nechybí esenciální olej. Tentokrát jsem sáhla po grepu. Grep ve spojení s medem a poté i kyselejšími lesními plody je dokonalost sama. Podobně skvělý ale bude samozřejmě i jiný citrus – mandarinka, pomeranč nebo klasika v podobě citronu. Vždycky se ale musí jednat o esenciální olej vhodný i pro použití do potravin. Jako je ten náš terpenický.
Suroviny:
(na dvě malé dvojvafle)
na těsto:
- 110 g mouky naší volby (obyčejná hladká, špaldová, bezlepková směs, …)
- 70 g mléka naší volby
- 50 g syrové řepy (jedna malá řepička)
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžíce cukru (třeba nerafinovaného třtinového)
- 1/2 lžičky instantního droždí
- špetka soli
na přeliv:
- 3 lžíce medu
- 3 kapky grepového esenciálního oleje
- trošička vody dle potřeby
k servírování:
- dle chuti řecký jogurt nebo kysaná smetana a ovoce
Postup:
Všechny suroviny pro přípravu těsta umixujeme na hladkou hmotu, přikryjeme utěrkou nebo přiklopíme talířkem a necháme asi hodinu pracovat. Těsto můžeme taky uložit do lednice a nechat odpočívat přes noc.
Z těsta upečeme klasicky vafle.
Mezitím si připravíme medovou omáčku. V medu podle potřeby rozmícháme trošičku vody tak, aby byl dostatečně tekutý k polití vaflí. Když máme optimální konzistenci, vmícháme esenciální olej. Ideální je přidávat po kapičkách a ochutnávat. Třeba nám bude vyhovovat o kapku méně.
Nakonec servírujeme vafle doplněné ovocem, jogurtem nebo kysanou smetanou a medovou omáčkou.

V aromareceptech používám 100% čisté přírodní integrální esenciální oleje značky Terpenic, které byly vyrobeny speciálně tak, aby byly bezpečné i pro použití do potravin. Dají jim další vrstvu chuti, vůni i zdraví prospěšné látky.
