Kdo by neznal přesnídávky. Určené jsou hlavně pro ty nejmenší, pochutnají si na nich ale všichni. Správná přesnídávka je jen a pouze ovoce, ideálně namíchaného tak, aby se obešla bez přidaného cukru.
Naprostou klasikou je jablečná. Při její výrobě se spotřebují jinak ne moc pohledná jablka a pokud ji navíc sterilujeme, budeme mít vystaráno i přes zimu.
Nejlépe se hodí jablka s výraznou chutí. I kusy s mdlou chutí se ale využijí, stačí přidat další ovoce, které směsi dodá chuť. Skvěle se k tomu hodí citrusy pro dodání kyselosti a třeba banán pro přislazení. Pokud přesnídávku připravujeme pro malé děti, výběr ovoce vždy přizpůsobujeme jejich věku.

Domácí přesnídávka
2015-09-28 20:02:58
Celkový potřebný čas
20 min
Suroviny
- na zhruba 600 ml
- 1800 g jablek, nevykrájených
- 2 lžíce citronové šťávy
- na další vyladění chuti další citronovou šťávu, případně sladké ovoce na oslazení
Postup
- Úplně na začátku si připravíme sklenice, viz. odstavec níže.
- Ovoce očistíme dle potřeby – oloupeme, vypeckujeme atd. Nakrájíme na kousky
- Ovoce umixujeme na kaši.
- Směs přemístíme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile začne směs probublávat. Necháme 5 minut vařit na mírnějším ohni.
- Směsí naplníme skleničky a dobře zavíčkujeme. Takto připravená přesnídávka vydrží v lednici několik dní. Pokud chcete přesnídávku uskladnit, je třeba ještě skleničky sterilovat. A to buď v troubě nebo v hrnci. Zde stačí zahřát na 80 stupňů a podržet tuto teplotu po dobu 20 minut. Poté skleničky vyskládat na utěrku, víčkem dolů, a nechat vychladnout.
Příprava sklenic
- Pokud si připravujeme přesnídávku jen na několik málo dní dopředu, použít můžeme téměř jakékoliv nádoby. Pouze dbáme na to, aby byly dobře vymyté. Pokud se chystáme přesnídávku zavařit k delšímu uskladnění, vybíráme skleničky s dobře těsnícím víčkem (třeba ty klasické přesnídávkové nebo zavařovačky). Dobře je vymyjeme a pak je naplníme vařící vodou. Vodu vylijeme a sklenice můžeme dát vyschnout do trouby na 50 stupňů. Víčka také zalijeme vařící vodou, vodu vylijeme a rovněž dáme do trouby oschnout. Na vnitřní stranu víček a sklenic už nesaháme, víčka ideálně přemísťujeme kuchyňskou pinzetou. Od čistoty sklenic se odvíjí trvanlivost produktů. Není to ale nic složitého.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/