Domácí přesnídávka

Recept na domácí přesnídávku

Kdo by neznal přesnídávky. Určené jsou hlavně pro ty nejmenší, pochutnají si na nich ale všichni. Správná přesnídávka je jen a pouze ovoce, ideálně namíchaného tak, aby se obešla bez přidaného cukru.

Naprostou klasikou je jablečná. Při její výrobě se spotřebují jinak ne moc pohledná jablka a pokud ji navíc sterilujeme, budeme mít vystaráno i přes zimu.

Nejlépe se hodí jablka s výraznou chutí. I kusy s mdlou chutí se ale využijí, stačí přidat další ovoce, které směsi dodá chuť. Skvěle se k tomu hodí citrusy pro dodání kyselosti a třeba banán pro přislazení. Pokud přesnídávku připravujeme pro malé děti, výběr ovoce vždy přizpůsobujeme jejich věku.

Domácí přesnídávka

Celkový potřebný čas
20 min

Celkový potřebný čas
20 min

Suroviny
  1. na zhruba 600 ml
  2. 1800 g jablek, nevykrájených
  3. 2 lžíce citronové šťávy
  4. na další vyladění chuti další citronovou šťávu, případně sladké ovoce na oslazení
Postup
  1. Úplně na začátku si připravíme sklenice, viz. odstavec níže.
  2. Ovoce očistíme dle potřeby – oloupeme, vypeckujeme atd. Nakrájíme na kousky
  3. Ovoce umixujeme na kaši.
  4. Směs přemístíme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile začne směs probublávat. Necháme 5 minut vařit na mírnějším ohni.
  5. Směsí naplníme skleničky a dobře zavíčkujeme. Takto připravená přesnídávka vydrží v lednici několik dní. Pokud chcete přesnídávku uskladnit, je třeba ještě skleničky sterilovat. A to buď v troubě nebo v hrnci. Zde stačí zahřát na 80 stupňů a podržet tuto teplotu po dobu 20 minut. Poté skleničky vyskládat na utěrku, víčkem dolů, a nechat vychladnout.
Příprava sklenic
  1. Pokud si připravujeme přesnídávku jen na několik málo dní dopředu, použít můžeme téměř jakékoliv nádoby. Pouze dbáme na to, aby byly dobře vymyté. Pokud se chystáme přesnídávku zavařit k delšímu uskladnění, vybíráme skleničky s dobře těsnícím víčkem (třeba ty klasické přesnídávkové nebo zavařovačky). Dobře je vymyjeme a pak je naplníme vařící vodou. Vodu vylijeme a sklenice můžeme dát vyschnout do trouby na 50 stupňů. Víčka také zalijeme vařící vodou, vodu vylijeme a rovněž dáme do trouby oschnout. Na vnitřní stranu víček a sklenic už nesaháme, víčka ideálně přemísťujeme kuchyňskou pinzetou. Od čistoty sklenic se odvíjí trvanlivost produktů. Není to ale nic složitého.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

[jetpack-related-posts]