Dvojitě pomerančové čokoládové lanýže

Domácí čokoládové lanýže s pomerančovou kůrou a esenciálním olejem

Čokoláda a pomeranč, to je osvědčené sladké kombo, které potěší nejen na Vánoce. V našem případě si přidáme ještě pár kapek esenciálního oleje, který dodá čokoládě plnější chuť a vůni a výborně doplní pomerančovou kůru.

Tenhle recept užijeme i kdykoliv přes rok, kdy chceme připravit třeba luxusní bonboniéru.

Suroviny:

  • 200 g kvalitní čokolády
  • 80 g smetany na šlehání
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • 6 kapek esenciálního oleje pomeranč BIO (my používáme ten terpenický, je totiž i do jídla)
  • čisté nepřislazované kakao na obalení

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou.

Jakmile nám vznikne hladká čokoládová hmota, vmícháme pomerančovou kůru a necháme trošku zchladnout.

Ještě nám zbývá vmíchat esenciální olej – a to chceme udělat právě ve chvíli, kdy je čokoláda chladnější. Stačí, když ověříme prstem, že je už jen tak lehce teplá. Vmícháme tedy esenciální olej a ochutnáme, případně kapku nebo dvě přidáme. Směs přikryjeme a dáme do ledničky dál zchladnout.

Když má čokoláda hustotu modelovací hmoty, odkrajujeme lžičkou a válíme z ní kuličky. Hodně nám práci usnadní kakao, které nám pomůže od lepivosti a vytvoří na povrchu nelepivou vrstvičku.

Nakonec jednotlivé kousky obalíme v kakau a můžeme ukládat – doporučuju je uložit do ledničky, aby dobře doztuhly. A z očí :).

Recept na ty nejlepší čokoládové lanýže s pomerančem

Poznámka na závěr

Esenciální olej dá čokoládě úžasnou chuť a vůni. Ale je důležité použít takový, který je do potravin bezpečný. Já proto používám esenciální oleje značky Terpenic, které byly vyrobeny tak, aby byly vhodné pro vnitřní užití. Jsou tak dokonalým 100% čistým přírodním aromatem do našich dobrot. A navíc jsou BIO.

Esenciální olej pomeranč BIO do čokolády

kouknout na BIO pomeranč