Fleky se zelím a houbami

Zapečené fleky se zelím a houbami

Zelí a houby, dvě úžasné ingredience, které jsou podle mého typické pro českou kuchyni. A obě se potkávají v tomto receptu…

Před pár dny jsem recept na fleky se zelím a houbami viděla u Jany, která píše Češka z Česka. Hned se mi zalíbil a vlastně jsem měla pocit, že jsem už někdy něco takového jedla. Hned jsem teda koupila zelí a čekala na správnou chvíli, kdy se do fleků pustím. Chtělo to na ně mít totiž hned dvě chvilky – jednu na nakrouhání zelí a druhou na přípravu fleků. Domácích. Protože ty jsou nej!

Čas od času doma uděláme domácí těstoviny. Jsou naprosto bezkonkureční a do tohoto typu jídel se hodí dokonale. Udělaly jsme je podle naší babičky, tedy žádné malé flíčky, ale pěkně fleky tak dva na pět centimetrů. Jinak samozřejmě to lze udělat i s kupovanými.

Poměr fleků a zelí jsem vzala nějak odhadem, ostatně v tomhle ohledu si recept každý může přizpůsobit svému gustu.

Fleky se zelím a houbami

Porce: 4
Suroviny
  1. 800 g bílého zelí
  2. domácí fleky ze dvou vajec, ca. 250 g mouky a trošky vody – recept tady a nebo kupované fleky (300 g podle originálního receptu)
  3. 1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
  4. hrstička sušených hub
  5. máslo, sádlo nebo olej
  6. 50 ml smetany
  7. sůl & pepř
  8. drcený kmín
Postup
  1. Připravíme si houby. Hrstičku hub dáme do malého rendlíčku, zalijeme vroucí vodou, aby byly ponořené, a necháme stát. Za asi 30 minut je dáme vařit a povaříme asi 15 minut. Hlídáme, aby se nám voda nevyvařila.
  2. Zelí nakrouháme na jemno, dáme do síta nebo cedníku a prolijeme vroucí vodou (z konvice). Necháme okapat.
  3. Ve velké pánvi nebo v kastrolu na trošce rozehřátého tuku nebo oleje osmahneme cibulku do zlatova.
  4. Zlatavou cibulku zasypeme kmínem, přidáme zelí a osolíme a opepříme.
  5. Směs v pánvi průběžně mícháme a hlídáme, aby bylo stále na dně troška tekutiny. Ideální je pánev přiklopit poklicí. Potřebujeme, aby nám zelí změklo.
  6. Vedle v hrnci si mezitím uvaříme fleky a zcedíme je. Pokud fleky budou připravené dřív než zelí, přidáme do nich trošku oleje nebo tuku, aby se neslepily.
  7. Nyní smícháme zelí s fleky a zcezenými houbami. Osolíme, opepříme a ochutnáme.
  8. Nakonec přemístíme do zapékací misky (kterou podle potřeby vymažeme) a zalijeme smetanou.
  9. Zapékáme tak dlouho, dokud se na vrchní vrstvě nevytvoří kůrčička.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

 Určitě mrkněte taky na původní recept tady.

[jetpack-related-posts]