Zelí a houby, dvě úžasné ingredience, které jsou podle mého typické pro českou kuchyni. A obě se potkávají v tomto receptu…
Před pár dny jsem recept na fleky se zelím a houbami viděla u Jany, která píše Češka z Česka. Hned se mi zalíbil a vlastně jsem měla pocit, že jsem už někdy něco takového jedla. Hned jsem teda koupila zelí a čekala na správnou chvíli, kdy se do fleků pustím. Chtělo to na ně mít totiž hned dvě chvilky – jednu na nakrouhání zelí a druhou na přípravu fleků. Domácích. Protože ty jsou nej!
Čas od času doma uděláme domácí těstoviny. Jsou naprosto bezkonkureční a do tohoto typu jídel se hodí dokonale. Udělaly jsme je podle naší babičky, tedy žádné malé flíčky, ale pěkně fleky tak dva na pět centimetrů. Jinak samozřejmě to lze udělat i s kupovanými.
Poměr fleků a zelí jsem vzala nějak odhadem, ostatně v tomhle ohledu si recept každý může přizpůsobit svému gustu.
- 800 g bílého zelí
- domácí fleky ze dvou vajec, ca. 250 g mouky a trošky vody – recept tady a nebo kupované fleky (300 g podle originálního receptu)
- 1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
- hrstička sušených hub
- máslo, sádlo nebo olej
- 50 ml smetany
- sůl & pepř
- drcený kmín
- Připravíme si houby. Hrstičku hub dáme do malého rendlíčku, zalijeme vroucí vodou, aby byly ponořené, a necháme stát. Za asi 30 minut je dáme vařit a povaříme asi 15 minut. Hlídáme, aby se nám voda nevyvařila.
- Zelí nakrouháme na jemno, dáme do síta nebo cedníku a prolijeme vroucí vodou (z konvice). Necháme okapat.
- Ve velké pánvi nebo v kastrolu na trošce rozehřátého tuku nebo oleje osmahneme cibulku do zlatova.
- Zlatavou cibulku zasypeme kmínem, přidáme zelí a osolíme a opepříme.
- Směs v pánvi průběžně mícháme a hlídáme, aby bylo stále na dně troška tekutiny. Ideální je pánev přiklopit poklicí. Potřebujeme, aby nám zelí změklo.
- Vedle v hrnci si mezitím uvaříme fleky a zcedíme je. Pokud fleky budou připravené dřív než zelí, přidáme do nich trošku oleje nebo tuku, aby se neslepily.
- Nyní smícháme zelí s fleky a zcezenými houbami. Osolíme, opepříme a ochutnáme.
- Nakonec přemístíme do zapékací misky (kterou podle potřeby vymažeme) a zalijeme smetanou.
- Zapékáme tak dlouho, dokud se na vrchní vrstvě nevytvoří kůrčička.
Určitě mrkněte taky na původní recept tady.