Gulášová polévka je klasika, kterou lze servírovat klidně jako hlavní chod. K její přípravě stačí docela málo a chutná tak, že si všichni chtějí přidat.
![](https://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2015/08/jednoducha-gulasova-polevka-recept.jpg)
Gulášová polévka
2015-08-11 22:57:55
Porce: 2
Celkový potřebný čas
1 h 40 min
Suroviny
- 200 g hovězího masa (asi 100 g na běžnou porci, ale můžeme méně/více)
- 2 střední cibule
- 1-2 lžíce sádla nebo kvalitního rostlinného oleje
- 1 l vody nebo hovězího vývaru
- 2 střední brambory
- hladká mouka na zaprášení
- 2 větší stroužky česneku
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř
- mletá chilli paprička/kajenský pepř dle chuti
Postup
- V hrnci rozpustíme sádlo a na něm pak osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Průběžně mícháme až do doby, než začnou mít některé její kousíčky světle hnědé kraje.
- Do cibule přidáme na drobné kousky pokrájené maso. Menší kousky rychleji změknou. Maso mícháme tak, aby se nám kousky lehce opekly ze všech stran.
- Opečené maso s cibulí poprášíme paprikou, několikrát zamícháme. Přidáme půl litru vývaru nebo vody. Osolíme, opepříme
- Pod pokličkou necháme vařit do změknutí, což trvá něco přes hodinu, v závislosti na druhu masa a velikosti kousků.
- Ve vedlejším hrnci si připravíme jíšku. Rozpustíme trošičku sádla, zaprášíme ho moukou a mouku promícháváme tak, aby se nám lehce osmahla.
- Když je maso měkké, přilijeme hotovou jíšku, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený brambor, prolisovaný česnek, majoránku a kmín. Přidáme zbytek vývaru nebo vody, dobře promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Nyní by to mělo trvat asi 15 minut, než brambory změknou. Podle množství vody můžeme ještě přidat tekutinu.
- Když jsou brambory měkké, ochutnáme a dochutíme/dosolíme. Můžeme přidat ještě další prolisovaný česnek dle chuti.
Další informace a tipy
- Gulášovou polévku můžeme vařit mnohem snadněji díky papiňáku. Do papiňáku dáme směs osmahnuté cibule a masa. Přidáme koření, vývar a osolíme. Vaříme v tlakovém hrnci po dobu 30 minut. Poté pokračujeme v klasickém hrnci, přidáme na kousky nakrájené brambory a jíšku, přilijeme vývar a pokračujeme jako při postupu pro klasický hrnec. Tímto se nám zkrátí doba vaření o zhruba půl hodiny.
- Do gulášové polévky se také skvěle hodí mletá chilli paprička nebo kajenský pepř. Také můžeme použít celou papričku a v polévce ji vyvařit, na konci nezapomeneme zbytek papričky vyndat.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/