Gulášová polévka

Skvělá domácí gulášová polévka

Gulášová polévka je klasika, kterou lze servírovat klidně jako hlavní chod. K její přípravě stačí docela málo a chutná tak, že si všichni chtějí přidat.

Gulášová polévka

Porce: 2
Celkový potřebný čas
1 h 40 min

Celkový potřebný čas
1 h 40 min

Suroviny
  1. 200 g hovězího masa (asi 100 g na běžnou porci, ale můžeme méně/více)
  2. 2 střední cibule
  3. 1-2 lžíce sádla nebo kvalitního rostlinného oleje
  4. 1 l vody nebo hovězího vývaru
  5. 2 střední brambory
  6. hladká mouka na zaprášení
  7. 2 větší stroužky česneku
  8. 2 lžičky mleté sladké papriky
  9. 1 lžička drceného kmínu
  10. 1 lžička majoránky
  11. sůl a pepř
  12. mletá chilli paprička/kajenský pepř dle chuti
Postup
  1. V hrnci rozpustíme sádlo a na něm pak osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Průběžně mícháme až do doby, než začnou mít některé její kousíčky světle hnědé kraje.
  2. Do cibule přidáme na drobné kousky pokrájené maso. Menší kousky rychleji změknou. Maso mícháme tak, aby se nám kousky lehce opekly ze všech stran.
  3. Opečené maso s cibulí poprášíme paprikou, několikrát zamícháme. Přidáme půl litru vývaru nebo vody. Osolíme, opepříme
  4. Pod pokličkou necháme vařit do změknutí, což trvá něco přes hodinu, v závislosti na druhu masa a velikosti kousků.
  5. Ve vedlejším hrnci si připravíme jíšku. Rozpustíme trošičku sádla, zaprášíme ho moukou a mouku promícháváme tak, aby se nám lehce osmahla.
  6. Když je maso měkké, přilijeme hotovou jíšku, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený brambor, prolisovaný česnek, majoránku a kmín. Přidáme zbytek vývaru nebo vody, dobře promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Nyní by to mělo trvat asi 15 minut, než brambory změknou. Podle množství vody můžeme ještě přidat tekutinu.
  7. Když jsou brambory měkké, ochutnáme a dochutíme/dosolíme. Můžeme přidat ještě další prolisovaný česnek dle chuti.
Další informace a tipy
  1. Gulášovou polévku můžeme vařit mnohem snadněji díky papiňáku. Do papiňáku dáme směs osmahnuté cibule a masa. Přidáme koření, vývar a osolíme. Vaříme v tlakovém hrnci po dobu 30 minut. Poté pokračujeme v klasickém hrnci, přidáme na kousky nakrájené brambory a jíšku, přilijeme vývar a pokračujeme jako při postupu pro klasický hrnec. Tímto se nám zkrátí doba vaření o zhruba půl hodiny.
  2. Do gulášové polévky se také skvěle hodí mletá chilli paprička nebo kajenský pepř. Také můžeme použít celou papričku a v polévce ji vyvařit, na konci nezapomeneme zbytek papričky vyndat.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

[jetpack-related-posts]