Habas vypadají jako větší ploché zelené fazole. Dlouho jsem chodila kolem nich ve španělských obchodech a nevěděla, o co se vlastně jedná. Jednoho dne ale došlo k prozření – haba není nic jiného než bob, bob obecný. Z české kuchyně jsem ho sice neznala, ale už jsem si tu “fazoli” dovedla zařadit.
Haba, bob obecný nebo taky koňský, často taky fava/faba fazole se jí jako luštěnina nebo zelenina. A ve španělské kuchyni se s ním setkáme poměrně často, na všelijaké způsoby.
Pro mnoho receptů se nejlépe hodí bob čerstvý, často prodávaný ještě v podobě lusků, a nebo bob mražený. Já použila ten mražený, lépe se shání. Nepatří zrovna k nejlevnějším záležitostem, proto je fajn pro jeho využití najít recept s menší spotřebou. Samozřejmě, kdo má zahrádku, může se potěšit a bob zasýt.
Někdy mají boby poměrně silnou slupku, která je sice bez problému stravitelná a většinou se ponechává, ovšem může bobům ubírat na kráse. Což se stalo zrovna těm mým – byly spíš šedozelené než zelené. Proto jsem je po rozmrazení oloupala, aby měly zářivou zelenou barvu.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2018/03/bob-se-susenou-sunkou-tapa-recept-1.jpg)
- 300 g bobů, vyloupaných
- 60 g na drobné kousky pokrájeného jamonu
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- sůl
- Boby nejdřív lehce uvaříme. Pokud máme menší a speciálně pokud jsou vyloupané (bez slupičky, sytě zelené, je vidět klíček), vaříme je jen pár minut. Větší boby i se slupkou vaříme 10-15 minut. Každopádně tak, aby byly měkké, ale stále si držely tvar.
- Na pánvičce rozehřejeme olej a na slabším ohni v něm do zlatova osmahneme česnek.
- Přidáme boby a jamón, dobře promícháme a dle chuti dosolíme.
- V začátku taky můžeme přidat na drobno pokrájenou cibulku a osmahnout nejdřív ji.
- Často se toto jídlo servíruje s vejcem, třeba v podobě s volského oka.