Domácí kompot připravený z jablek nám udělá skvělou společnost hlavně v podzimních a zimních měsících, kdy oceníme jeho kořenitou vůni a schopnost zahřát. Dá se udělat na mnoho způsobů, často ale oceníme jednoduchost tohoto tradičního receptu. Takový kompot je připraven opravdu v mžiku.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2015/07/recept-rychly-domaci-jablecny-kompot.jpg)
Jednoduchý jablečný kompot
2015-09-23 21:32:26
Porce: 2
Celkový potřebný čas
15 min
Suroviny
- 2 menší jablka
- 1 hvězdička badyánu
- kousek skořicové kůry
- 3 hřebíčky
- 1 lžička medu
- 1 lžička citronové šťávy
Postup
- Jablka oloupeme podle potřeby.
- Očistíme – tedy odstraníme jádřince a bubáky i stopky.
- Nakrájíme na dílky, plátky nebo kostičky. Ideálně o tloušťce maximálně 1,5 cm.
- Připravená jablka dáme do hrnce, přilijeme vodu – jenom tolik, abychom měli asi 1 centimetr vody na dně hrnce. Přidáme koření a přikryjeme pokličkou.
- Vaříme na středním ohni do změknutí, což může být mezi 5 a 10 minutami.
- Nakonec stáhneme z ohně a přidáme med a citronovou šťávu.
Další informace a tipy
- Ještě silnější zahřívací schopnosti má kompot po přidání kvalitního alkoholu, třeba sherry, případně i dobrého červeného vína.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/