Luštěniny už se nějaký čas chystám ve větší míře zakomponovat do jídelníčku, nicméně musím přiznat, že marně. Tahle kuchařka tak přišla jako na zavolanou. A moc mě potěšila – nenajdeme v ní totiž příliš klasických luštěninových pokrmů, spíš všechny ty fazolky a hrášky (a další druhy luštěnin) nenásilně zapojuje při přípravě nejrozličnějších jídel.
O knize
Tato luštěninová kuchařka patří k letošním přírůstkům Metafory. Napsala ji Georgina Fuggle, britská kuchařka a food editorka, která k tomu všemu píše vlastní blog i knihy. Konkrétně tuto knihu sestavila z receptů pracujících s nejrůznějšími druhy luštěnin. Vaří z nich poměrně jednoduchá a evidentně dosti chutná jídla. Neomezuje se jen na hlavní chody, umí z nich připravit třeba i předkrmy, dezerty a drobné mňamky.
Kuchařka vyšla jako paperback s deskami z pevného matného materiálu, uvnitř skrývá nespočet velkých barevných fotek.
Uspořádání knihy
Hned na začátku knihy najdeme několik málo stránek věnovaných luštěninám jako takovým – všelijakým druhům a jejich charakteristikám, zrovna jako základním údajům o jejich zpracování.
Obsah knihy je rozdělen do několika kapitol dle použitých luštěnin. Georgina tak použila kategorie luštěnin bílých, černých, zelených, žlutých, červených a hnědých. Najdeme mezi nimi především luštěniny suché, nicméně své zastoupení mají i ty čerstvě vyloupané, případně mražené.
Napříč kapitolami se pak setkáváme s recepty na polévky i hlavní chody, zrovna jako na další dobroty, které pak dle chuti naservírujeme k snídani, svačině či jako dezert.
Výběr receptů
Moc mě překvapilo, jaké recepty jsem v knížce našla. Mám ráda pestrost a nápaditost v kuchyni, ale zároveň některé suroviny mám stále ještě poměrně zaškatulkované. Což je zrovna případ luštěnin. Moc mě proto potěšilo, že v kuchařce je spousta receptů, které nejsou na první pohled luštěninové. Jsou tak příjemnou alternativou k polévkám, hummusům, falafelům a fazolovým brownies. I když samozřejmě i takové klasiky v obměnách tam nalezneme.
Většina receptů je ještě docela jednoduchá se středně dlouhými soupisy surovin. Fajn jsou poměrně krátké popisy postupu a doplňující informace jako doba přípravy a vaření. A myslím, že většinu z těch jídel bych si určitě dala.
Výběr surovin
Autorka ve svých receptech používá běžné kvalitní ingredience, které najdeme v každé dobře zásobené spíži, případně které snadno seženeme v případě potřeby, tedy až na drobné výjimky. Jídla ráda vylepšuje bylinkami a kořením.
Co se mi na knížce nejvíc líbilo?
Líbí se mi, že recepty používají luštěniny nenásilně. Už dost dlouho si říkám, že chci luštěniny v jídelníčku aspoň jednou týdně. Jak myslíte, že to dopadá? No samozřejmě špatně. Takže v knížce vidím docela slušnou naději, že se mi to konečně podaří zlomit. Mám doma pěknou zásobu fazolí, čočky a dalších druhů, takže nemam výmluvu, proč do toho nejít :).
Další info o knížce najdete přímo na webu Metafory.