Kniha: Luštěniny, Georgina Fuggle

Recenze kuchařky Luštěniny

Luštěniny už se nějaký čas chystám ve větší míře zakomponovat do jídelníčku, nicméně musím přiznat, že marně. Tahle kuchařka tak přišla jako na zavolanou. A moc mě potěšila – nenajdeme v ní totiž příliš klasických luštěninových pokrmů, spíš všechny ty fazolky a hrášky (a další druhy luštěnin) nenásilně zapojuje při přípravě nejrozličnějších jídel.

O knize

Tato luštěninová kuchařka patří k letošním přírůstkům Metafory. Napsala ji Georgina Fuggle, britská kuchařka a food editorka, která k tomu všemu píše vlastní blog i knihy. Konkrétně tuto knihu sestavila z receptů pracujících s nejrůznějšími druhy luštěnin. Vaří z nich poměrně jednoduchá a evidentně dosti chutná jídla. Neomezuje se jen na hlavní chody, umí z nich připravit třeba i předkrmy, dezerty a drobné mňamky.

Kuchařka vyšla jako paperback s deskami z pevného matného materiálu, uvnitř skrývá nespočet velkých barevných fotek.

Kuchařka Luštěniny od Georginy FuggleKuchařka Luštěniny od Georginy Fuggle

Uspořádání knihy

Hned na začátku knihy najdeme několik málo stránek věnovaných luštěninám jako takovým – všelijakým druhům a jejich charakteristikám, zrovna jako základním údajům o jejich zpracování.

Obsah knihy je rozdělen do několika kapitol dle použitých luštěnin. Georgina tak použila kategorie luštěnin bílých, černých, zelených, žlutých, červených a hnědých. Najdeme mezi nimi především luštěniny suché, nicméně své zastoupení mají i ty čerstvě vyloupané, případně mražené.

Napříč kapitolami se pak setkáváme s recepty na polévky i hlavní chody, zrovna jako na další dobroty, které pak dle chuti naservírujeme k snídani, svačině či jako dezert.

Výběr receptů

Moc mě překvapilo, jaké recepty jsem v knížce našla. Mám ráda pestrost a nápaditost v kuchyni, ale zároveň některé suroviny mám stále ještě poměrně zaškatulkované. Což je zrovna případ luštěnin. Moc mě proto potěšilo, že v kuchařce je spousta receptů, které nejsou na první pohled luštěninové. Jsou tak příjemnou alternativou k polévkám, hummusům, falafelům a fazolovým brownies. I když samozřejmě i takové klasiky v obměnách tam nalezneme.

Většina receptů je ještě docela jednoduchá se středně dlouhými soupisy surovin. Fajn jsou poměrně krátké popisy postupu a doplňující informace jako doba přípravy a vaření. A myslím, že většinu z těch jídel bych si určitě dala.

Kuchařka Luštěniny od Georginy FuggleKuchařka Luštěniny od Georginy Fuggle

Výběr surovin

Autorka ve svých receptech používá běžné kvalitní ingredience, které najdeme v každé dobře zásobené spíži, případně které snadno seženeme v případě potřeby, tedy až na drobné výjimky. Jídla ráda vylepšuje bylinkami a kořením.

Co se mi na knížce nejvíc líbilo?

Líbí se mi, že recepty používají luštěniny nenásilně. Už dost dlouho si říkám, že chci luštěniny v jídelníčku aspoň jednou týdně. Jak myslíte, že to dopadá? No samozřejmě špatně. Takže v knížce vidím docela slušnou naději, že se mi to konečně podaří zlomit. Mám doma pěknou zásobu fazolí, čočky a dalších druhů, takže nemam výmluvu, proč do toho nejít :).

Kuchařka Luštěniny od Georginy Fuggle

Další info o knížce najdete přímo na webu Metafory.

[jetpack-related-posts]