Těmhle voňavým kynutým knedlíkům dodávají šmrnc dvě věci. Směs červených plodů uvnitř. A úžasně voňavé citronové máslo, kterým jsem je přelila.
Tenhle aromarecept názorně ukazuje, proč esenciální oleje v kuchyni tak ráda používám. Protože stačí pár kapek a rázem je z našeho jídla daleko větší zážitek.
Když jsem zvažovala, po jakém esenciálním oleji sáhnout, pořád mě to táhlo k citronu. Umí totiž každému jídlu dodat takový ten správný říz. Ostatně přesně proto se tradičně používá citronová kůra. Esenciální olej je ale praktičtější, zdravější a levnější. Musíte ale volit jen takový, který je vyloženě do jídla určený. Jako ten náš terpenický, který je navíc BIO certifikovaný.
Co se týče vaření knedlíků, mně se ohromně osvědčilo vaření v páře. Je jednoduché, geniální a s nejvyšší zárukou dobrého výsledku.
Suroviny:
(na 18 knedlíků)
- 500 g mouky (já používám hladkou, protože jiná se mi u nás špatně shání)
- 250 g/ml mléka
- 1 vejce
- 3 lžičky instantního sušeného droždí
- 1 lžička cukru (u mě vždycky surový třtinový)
- špetka soli
- ovoce na náplň – třeba 200 g směsi červených plodů (rybíz, maliny, ostružiny, jahody, borůvky)
- 50 g másla (nebo třeba kokosového oleje)
- 6 kapek esenciálního oleje citron BIO
- cukr na posypání (zase surový třtinový)
Postup:
V míse smícháme mouku, sušené droždí, mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme se surovin hladké těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme pracovat. Můžete ho nechat na teplejším místě nebo dát do trouby nastavené na nejnižší možnou teplotu (max 50 stupňů). Počkáme, než se nám hezky nafoukne, bude to trvat možná 45 minut, hlavně v závislosti na teplotě.
Podle tohohle receptu mi vždycky vyjde těsto, které nelepí – což je praktické, protože není třeba podsypávat moukou, která by pak komplikovala balení knedlíků.
Dáme si hřát vodu na knedlíky. Já vždycky volím obyčejný hrnec s vložkou na vaření v páře. nezapomenu pařáček lehce potřít olejem, aby se mi knedlíky nelepily a netrhaly.
Z těsta odebíráme kusy a formujeme knedlíky. Já třeba ráda pracuju s bambusovým prkénkem, na kterém těsto roztáhnu do tvaru kruhu, plním a formuju knedlíky. Jde to snadno, rychle a nic se mi nelepí.
Knedlíky postupně dáváme vařit, klademe je s rozestupy, protože se nafouknou. Vaříme zhruba 15 minut, párátkem zkoušíme, jestli je těsto už uvařené.
Když vidíme, že už budeme mít uvařeno, dáme si rozehřát máslo. Rozehřáté máslo sundáme z plotny, nakapeme do něj esenciální olej. Doporučuju testovat koncentraci a přidávat po kapkách. Myslíme taky na to, že máslo může být silněji ovoněné, protože na talíři se smísí s ostatním jídlem.
Při servírování pak knedlíky přelijeme aromatizovaným máslem a doladíme, jak jsme zvyklí.
V mých receptech používám éterické oleje Terpenic, které jim dodávají jiskru. Propůjčují jim chuť, vůni a zdraví prospěšné účinky. Protože jsou 100% čisté a přírodní. A byly vyrobeny speciálně tak, aby byly bezpečné i pro vnitřní užití. Můj oblíbený citronový esenciální olej pro vaření a pečení má navíc BIO certifikát a je stálicí v mé kuchyni.
Naše terpenické esenciální oleje najdete na aromatics.cz.
