Obalovaný květák je další ze smažených klasik. Narozdíl od klasického řízku má jeden krok navíc, a to předvaření suroviny. Ta chvilka navíc se ale vyplatí. Smažený květák chutná nejlépe s bramborem nebo kaší a skvěle se k němu hodí poctivá domácí tatarka.
Jako u jiných pokrmů, i tady můžeme volit trojobal dle libosti. V praxi to znamená, že se velmi snadno vyhneme lepkovým surovinám. A nakonec ani smažit ho nemusíme. Květák lze upéct v troubě, skvělý bude i tak, jen jeho kůrčička nebude tak „vypečená“.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2015/09/obalovany-kvetak-cesky-recept.jpg)
Smažený obalovaný květák
2015-09-28 19:45:00
Délka aktivního vaření
35 min
Celkový potřebný čas
45 min
Suroviny
- květák
- vejce
- mouka dle výběru
- strouhanka či kukuřičné lupínky dle volby
- sůl
- olej na smažení
- Množství surovin přizpůsobíme požadovanému množství.
Postup
- Květák naporcujeme/nakrájíme na stejně velké růžičky. Lepší je mít je spíše menší, třeba se držet velikosti zhruba 4 centimetry v průměru.
- Růžičky vhodíme do vroucí lehce osolené vody a krátce povaříme. Vaříme jen chvilku, květák musí zůstat pevný, košťály by ale měly být lehce změklé (poznáme vidličkou).
- Květák přendáme do cedníku a necháme okapat a trošku vychladnout.
- Připravíme si suroviny na trojobal – misku s moukou, misku s rozšlehaným vajíčkem a do třetice poslední se strouhankou. Také si k ruce vezmeme sůl.
- Nyní květák posolíme a obalíme klasicky – nejdřív v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Květák smažíme v rozehřátém oleji při vyšší teplotě do zlatova.
- Hotové kousky pokládáme na talíř či síto vyložené ubrouskem, aby se odsál přebytečný olej.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/