Sladké ovocné knedlíky patří k létu! Už jsem vařila knedlíky z tvarohového těsta a taky kynuté, ale ty ovocné bramborové jsem pořád odsouvala. Takže konečně na ně došlo, pěkně s meruňkami a skutečně stály za to.
Knedlíky z bramborového těsta můžeme naplnit, čím se nám zachce – ovocem, zavařeninou, na slano zelím, masem, špenátem nebo špekem. Já šla do klasiky klasik a donesla si na ně domů meruňky.
Jak je mým zvykem, knedlíky jsem vařila v páře – je to dle mého nejjednodušší a nejjistější způsob, jak s úspechem připravit chutné knedlíky. Ostatně o tom, jak a proč knedlíky nejradši vařím právě na páře, si můžete počíst tady.
Plněné knedlíky z bramborového těsta
2018-05-28 12:54:11
na 2 až 3 porce
- 600 g brambor
- 300 g mouky – hrubé nebo polohrubé smísené s krupicí, případně další na podsypávání
- 1 vejce
- špetka soli
- ovoce dle našeho výběru
- na ozdobu: dle chuti další ovoce, tvaroh, řecký jogurt, rozpuštěné máslo, cukr (třeba domácí vanilkový)
Postup
- Připravíme si ovoce – omyjeme, osušíme, pokrájíme, vypeckujeme…
- Brambory uvaříme ve slupce. Jakmile budou vlažné, oloupeme je a rozmačkáme nebo nastrouháme.
- K bramborům přidáme mouku, vejce a špetku soli. Vypracujeme měkčí těsto, se kterým by však mělo být možné pracovat. V případě potřeby přidáme další trošku mouky.
- Připravíme si hrnec – buď na vaření v páře nebo na klasické vaření ve vroucí vodě. Dáme vodu hřát.
- Začneme tvořit knedlíky. Z těsta tvarujeme placičky, do kterých pak balíme kousky ovoce. Pečlivě těsto umačkáme tak, aby bylo ovoce kompletně schované uvnitř. Pokud těsto lepí, můžeme si pracovní podložku posypat troškou mouky a balit je na ní. Pracujeme rychle, těsto se jinak začne lepit.
- Knedlíky pak vkládáme do hrnce a vaříme zhruba 15 minut klasicky, 20 minut na páře.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/