UPDATED: Klasické tiramisu jsem ovoněla – použila jsem do něj esenciální olej ze sladkého pomeranče. To bylo!
Kdo by neznal italské tiramisu. Pokud se připraví podle některého z klasických receptů a ze správných surovin, je to skutečně jako „nebe v puse“. Je to něco, co se jen stěží popisuje. Je potřeba to ochutnat.
Klasické tiramisu je vskutku jednoduché připravit doma z dnes již běžných ingrediencí. Tou nejklíčovější je mascarpone, velmi jemný italský krémový sýr (více o něm tady). Zajímavě se na celkové chuti podepisuje také káva a hořké kakao (a nebo třeba strouhaná čokoláda).
Nicméně, i u tiramisu se dá experimentovat a připravit i jiné varianty, jako je třeba čokoládové tiramisu nebo tiramisu s jahodami.
Nakonec ještě pár slov k piškotům. Nejjednodušší je připravit tiramisu s klasickými podlouhlými piškoty, ať už pravými italskými nebo tzv. cukrářskými. Další možností je obyčejný piškot na plech.
Suroviny
- 500 g mascarpone
- 400 g piškotů nebo klasický lehký piškot na plech (množství ze 4 vajec)
- 100 g cukru (bez problému lze použít tmavý, i když lehoučce změní chuť)
- 6 vajec, odděleně žloutky a bílky
- 2-3 (malé) šálky dobré silné kávy
- špetka soli
- neslazené kakao k posypání
- volitelně: lžička rumu či amaretta
- volitelně: 8-10 kapek BIO esenciálního oleje pomeranč od Terpenicu
Postup
- V míse smícháme žloutky a cukr. V míchání pokračujeme do chvíle, kdy se suroviny spojí v krémovou hmotu.
- Do mísy přidáme mascarpone a dobře promícháme.
- Pokud chceme použít esenciální olej, tak přidáme i ten – nejlépe po kapkám a s průběžným ochutnáváním.
- Ve vedlejší míse si připravíme bílky se špetkou soli a vyšleháme z nich sníh, čím pevnější, tím lépe. Měl by dobře držet špičky a nejlépe se ani nehnout při otočení mísy vzhůru nohama. Ručně to dá poměrně dost práce, ideální je tedy použít nějaký šlehač či mixér
- Sníh opatrně postupně vmícháme do krému z mascarpone.
- Nyní přejdeme k vrstvení, připravíme si krém, piškoty a kávu (smíchanou s rumem či amarettem) v misce.
- Piškoty namáčíme z obou stran v kávě a jeden vedle druhého naskládáme do formy a vytvoříme tak první vrstvu. Na tu navrstvíme a rozetřeme krém. Poté opět piškoty a opět krém. Předem si odhadneme, na kolik vrstev budou suroviny stačit. Poslední vrstvou je krém.
- Vršek poprášíme kakaem a uložíme do lednice na minimálně 2-3 hodiny, aby dezert ztuhl.
Pokud se rozhodnete použít esenciální olej, použijte vždy jen takový, který je vyrobený s ohledem na použití do potravin. Já používám esenciální oleje od Terpenicu, které tuto garancí mají. U většiny mám navíc možnost vybrat si BIO certifikovaný produkt a užít ho na stovky dalších způsobů. Zrovna pomerančový éterický olej je jedním z mých nejoblíbenějších, protože chutná a voní naprosto báječně.