Tzatziki, jogurtová omáčka s okurkou, se většinou spojuje s řeckou kuchyní a s létem. Velmi snadno ji ale po jejím ochutnání zařadíme mezi naše celoroční favority. Je svěží, plná chuti a ohromně univerzální, skvěle se hodí k masu, pečené zelenině nebo bramborám. Často může s přehledem trumfnout o něco těžší tatarku.
Tzatziki se připravuje v různých variantách a rozhodně neexistuje jeden jediný správný recept. Základem úspěchu jsou hlavně kvalitní suroviny (a začneme hned poctivým, ideálně dost tučným jogurtem). Naprosté dokonalosti dosáhneme laděním chuti pomocí česneku, citronu a soli.
V této vylepšené verzi ale najdeme ještě něco speciálního – esenciální olej z citronu a koprového semínka. Nejsou součástí originálních receptů, ale jsou skvělou ukázkou toho, jak funguje aromatická kuchyně. Citronový esenciální olej je v duu s čerstvě vymačkanou šťávou a esenciální olej z koprového semínka doprovodí svěží koprovou nať.

Suroviny
(na ca. 4 porce)
- 250 g řeckého jogurtu
- 200 g okurky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce čerstvého posekaného kopru nebo 1 lžička a něco sušeného
- 2 kapky esenciálního oleje citron
- 2 kapky esenciálního oleje koprové semínko
- sůl a pepř
Postup
- Okurku (klidně neloupanou) nastrouháme na jemnějším struhadle. Necháme chvilku stát a dobře promačkáme, aby se uvolnilo co nejvíc šťávy, kterou poté odebereme (je skvělá do okurkové limonády nebo i jen tak).
- Nyní už jen přidáme jogurt, česnek, kopr, pepř, trochu soli a citronovou šťávu. Všechny ingredience promícháme.
- Postupně přikapáváme esenciální oleje – vždy dobře promícháme a ochutnáme.
- Nakonec ještě můžeme doladit solí a citronovou šťávou, pokud je třeba.
Další informace a tipy
V některých receptech okurku loupou a zbavují vnitřní měkčí a vodnatější části se semínky. Někdy ji nechávají vykapat přes noc v sítku nebo ji ručně ždímou.
Originální recepty jsou s mátou i bez ní, obojí je správně. Přidat můžete i kapičku mátového esenciálního oleje (třeba tohohle).
Esenciální olej, pokud ho použijeme, musí být vždy v kvalitě pro vnitřní užití a nejlépe BIO. Obojí najdete na etiketách třeba esenciálních olejů značky Terpenic – a ty zase naleznete u nás v e-shopu. Citron a kopr samozřejmě mezi nimi. Taky určitě doporučím si nalistovat náš aromatický blog a přečíst si víc o tom, jak esenciální oleje používat v kuchyni bezpečně.

Jogurt můžeme nechat vykapat (dáme do sítka a necháme několik hodin vykapávat tekutinu). Bude tak hustší a lahodnější.
A s čím tzatziki jíst?
- s chlebem, třeba i opečeným
- s grilovaným masem a zeleninou
- s pečenými brambory
- s karbanátky
- v bagetě místo dresinku