Tzatziki (vylepšené)

Jednoduchý recept na tzatziki z řeckého jogurtu s esenciálním olejem

Tzatziki, jogurtová omáčka s okurkou, se většinou spojuje s řeckou kuchyní a s létem. Velmi snadno ji ale po jejím ochutnání zařadíme mezi naše celoroční favority. Je svěží, plná chuti a ohromně univerzální, skvěle se hodí k masu, pečené zelenině nebo bramborám. Často může s přehledem trumfnout o něco těžší tatarku.

Tzatziki se připravuje v různých variantách a rozhodně neexistuje jeden jediný správný recept. Základem úspěchu jsou hlavně kvalitní suroviny (a začneme hned poctivým, ideálně dost tučným jogurtem). Naprosté dokonalosti dosáhneme laděním chuti pomocí česneku, citronu a soli. 

V této vylepšené verzi ale najdeme ještě něco speciálního – esenciální olej z citronu a koprového semínka. Nejsou součástí originálních receptů, ale jsou skvělou ukázkou toho, jak funguje aromatická kuchyně. Citronový esenciální olej je v duu s čerstvě vymačkanou šťávou a esenciální olej z koprového semínka doprovodí svěží koprovou nať.

Jednoduché voňavé tzatziki, skvělý recept nejen na grilovačku nebo piknik

Suroviny

(na ca. 4 porce)

Postup

  1. Okurku (klidně neloupanou) nastrouháme na jemnějším struhadle. Necháme chvilku stát a dobře promačkáme, aby se uvolnilo co nejvíc šťávy, kterou poté odebereme (je skvělá do okurkové limonády nebo i jen tak).
  2. Nyní už jen přidáme jogurt, česnek, kopr, pepř, trochu soli a citronovou šťávu. Všechny ingredience promícháme.
  3. Postupně přikapáváme esenciální oleje – vždy dobře promícháme a ochutnáme.
  4. Nakonec ještě můžeme doladit solí a citronovou šťávou, pokud je třeba.

Další informace a tipy

V některých receptech okurku loupou a zbavují vnitřní měkčí a vodnatější části se semínky. Někdy ji nechávají vykapat přes noc v sítku nebo ji ručně ždímou.

Originální recepty jsou s mátou i bez ní, obojí je správně. Přidat můžete i kapičku mátového esenciálního oleje (třeba tohohle).

Esenciální olej, pokud ho použijeme, musí být vždy v kvalitě pro vnitřní užití a nejlépe BIO. Obojí najdete na etiketách třeba esenciálních olejů značky Terpenic – a ty zase naleznete u nás v e-shopu. Citron a kopr samozřejmě mezi nimi. Taky určitě doporučím si nalistovat náš aromatický blog a přečíst si víc o tom, jak esenciální oleje používat v kuchyni bezpečně.

Esenciální oleje Terpenic při vaření - aromatická kuchyně

Jogurt můžeme nechat vykapat (dáme do sítka a necháme několik hodin vykapávat tekutinu). Bude tak hustší a lahodnější.

A s čím tzatziki jíst?

  • s chlebem, třeba i opečeným
  • s grilovaným masem a zeleninou
  • s pečenými brambory
  • s karbanátky
  • v bagetě místo dresinku
[jetpack-related-posts]