Vanilkové rohlíčky, to je vánoční klasika, která úžasně provoní byt a jejíž příprava je víc než snadná. A výsledkem je křehká dobrota, která se rozsýpá na jazyku. I přesto, že se jim říká vanilkové, nejvýraznější složkou jsou ořechy, typicky ořechy vlašské. Rohlíčkům dávají slavnostnější chuť a snižují množství použité mouky. Připravit je můžeme i s jiným druhem ořechů. A konečně i pšeničnou mouku můžeme nahradit a připravit tak třeba bezlepkové vanilkové rohlíčky.
Ořechy meleme/mixujeme nejlépe až těsně před přípravou těsta. Použít k tomu můžeme obyčejný mixér, ořechy budou připomínat hmotu, nebudou sypké ( i když mně se z nich teď naposledy udělalo klasické máslo, které zvýšilo lepivost těsta a muselo do něj tak přijít víc mouky).
UPDATE: Častokrát se setkáme s použitím citronové kůry do těsta. Mnohem lepší je ale použít bio citronový esenciální olej, přímo určený i pro použití do jídla. My používáme esenciální olej Terpenic Labs. Je zaručeně BIO a můžeme ho mít pořád po ruce. Na toto množství těsta použijeme jen čtyři kapky, protože nám jde jen o to, dát těstu lehoučký dotyk vůně citronu. Pokud preferuje o něco silnější citronové aroma, přidejte kapek šest.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/11/domaci-cukrovi-vanilkove-rohlicky-mini.jpg)
- 250-300 g hladké mouky
- 180 g másla
- 100 g vlašských ořechů, umletých či umixovaných
- 60 g moučkového cukru (já použila doma umixovaný třtinový)
- 2 žloutky
- domácí vanilkový cukřík
- Na vále nebo v dostatečně velké míse smícháme připravené ořechy se všemi ostatními surovinami. Mouky dáme nejdříve jen 250 g a postupně přidáváme dle potřeby a vypracujeme těsto.
- Hotové těsto následně zabalíme do folie a uložíme do lednice na minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Z těsta formujeme rohlíčky – ručně nebo ještě lépe je vykrajujeme formičkou, a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Ponecháváme mezi nimi rozestupy, těsto nabyde.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 10 minut, dokud lehoučce nezezlátnou. V posledních minutách však kontrolujeme, aby se nám nepřipálili.
- Po vytažení z trouby jsou velmi křehké, proto je necháme trošku vychladnout, aby se tím zpevnily.
- Rohlíčky opatrně obalujeme ve vanilkovém cukru. Ukládáme do uzavíratelných nádob.
Nejlepším vanilkovým cukrem je ten, který si připravíme sami doma. Stačí k tomu umixovat cukr s vanilkovým luskem (jako tady). Přitom můžeme volit i z různých tmavých nerafinovaných cukrů.