Voňavé katalánské cukroví panellets z batátu

Bezlepkové katalánské kuličky panellets z batátu a mandlí

Panellets Všech svatých. Typické katalánské cukroví, které se připravuje na svátek Všech svatých. Má spoustu podob a já vybrala tu snad nejzdravější a dle mého jednu z jeho nejzajímavějších verzí. Základem je batát a mandlová mouka.

Samozřejmě bych to nebyla já, kdybych tam nepřidala aspoň kapku našeho esenciálního oleje. Tentokrát jsem sáhla po pomeranči a skořici, protože tyhle dvě chutě najdeme ve spoustě receptů. Stejně skvěle by ale fungoval i citronový éterický olej.

Tenhle recept je opravdu jednoduchý a můžete si ho přizpůsobit svým chutím. A to hlavně co se týče sladkosti a poměru batátu a mandlové mouky. Spousta receptů volí poměr 1:1 batátu ku mouce. Jinde dávají výrazně více mouky, někdo preferuje více batátu. A abych nezapomněla, pokud nemáte po ruce batát, klidně použijte obyčejný brambor. I z něj se totiž panellets dělají.

Suroviny:

Postup:

Batát je asi nejchutnější a dá nejméně práce, pokud ho upečeme ve slupce. Umyjeme, rozkrojíme a pečeme na 200 stupňů do měkka.Trvat to může dle velikosti zhruba 20-30 minut. Dáme ho vychladnout.

Batát oloupeme, rozmačkáme.

Postupně k němu přidáváme mandlovou mouku a zapracováváme.

Když nám vznikne pěkná, dobře formovatelná hmota, přidáme sladidlo dle chuti.

Nakonec důkladně vmícháme esenciální olej a těsto dáme do lednice odležet aspoň na hodinu.

Z těsta formujeme kuličky o 2,5 cm v průměru, opatrně je obalujeme v mandlových kouscích a klademe na plech.

Dáváme péct to trouby vyhřáté na 180 stupňů, pečeme do zezlátnutí mandlí, tedy zhruba 20 minut.

Vychladlé ukládáme do nádoby a skladujeme v lednici.

Bezlepkové sladké kuličky z batátu a mandlí, přirozeně bezlepkový recept, katalánská kuchyně

Pár dalších tipů:

Panellets najdete v katalánských domácnostech v tisícovce variant a umí být dosti rozmanité. Můžeme si tak i my dovolit experimentovat. Prakticky všechny recepty ale spojují mandle – ať už mleté, drcené nebo zpracované do podoby marcipánu.

Další hodně častou surovinou jsou piniová semínka. Ta se používají zejména na obalení kuliček, často se pomáhají přichytit rozšlehaným vajíčkem. Důležitá je ale kvalita…

Pokud budete chtít připravit pohlednou verzi s piniovými oříšky, připlaťte si za kvalitní evropské pinie. Jinak můžete hořce litovat – a to doslova. Zejména pinie z asijského dovozu umí způsobit potíže s vnímáním chuti na několik dnů až týdnů. Všechno pak chutná hořce, kovově. A nejhorší na tom je, že chuť samotných pinií není ničím zvláštní a tento syndrom přichází až se zpožděním, když už je pozdě.

Panellets se někdy připravují z marcipánové hmoty. Je trvanlivější, než tato s batátem.

Pokud je chcete servírovat autenticky, sáhněte po láhvi moscatelu a přidejte pečené kaštany.

A samozřejmě, určitě dodám i to, že esenciální oleje pro použití do jídla musí být k tomuto účelu určené. Ty naše od Terpenicu jsou a (nejen proto) je tolik miluju. Nikdy nepoužívejte k tomuto účelu oleje, které nejsou výslovně značené jako potravina. Esenciální oleje představují koncentrovanou formu rostliny, ze které se získaly. Proto s nimi zacházíme opatrně a s respektem.

Esenciální oleje do pečení a vaření - z pomeranče a skořice

mrknout na pomerančový esenciální olej BIO

mrknout na skořicový esenciální olej BIO

[jetpack-related-posts]