Voňavé máslo s bazalkou a kapkou citronu a pepře

Recept na bylinkové máslo k rybě, masu nebo bramborům s esenciálními oleji citronu a pepře

Voňavé bylinkové máslo je tak jednoduché na přípravu. Je přitom skvělým doprovodem grilovaných dobrot. A jednoduše doladí i naprosto obyčejné jídlo, když nám schází fantazie.

Tato varianta počítá s nasekanou bazalkou a šmrnc jí dává kapka citronu a špetka pepře. Obojí v podobě esenciálního oleje, který máslo krásně ovoní a ochutí a zároveň v něm nebude „překážet“.

Máslo v téhle kombinaci chutí se skvěle hodí třeba k rybám, hlavně díky citronu. Citron máslu propůjčí svěžest a pepř hlubší chuť.

Bylinkové máslo by mělo doprovodit hlavní chutě na talíři, nemělo by je překrýt. Proto do másla přijde esenciálního oleje jen pár kapek. Výsledkem je jemná chuť, která se po rozpuštění spojí s chutí hlavních surovin.

Jemné bylinkové máslo s bazalkou, citronem a pepřem

Suroviny:

Postup:

Bazalku si nasekáme nebo lístky smotáme do ruličky pokrájíme na tenké proužky.

Do změklého másla přidáme bazalku a esenciální oleje. U nich doporučuju přidávat po kapce a vždy dobře promíchat a ochutnat. Třeba bude zrovna vašemu jazyku sedět o kapku méně.

Všechny suroviny dobře promícháme a máslo připravíme k vychlazení. Můžeme z něj vytvarovat váleček nebo jím třeba naplnit formičky na led.

Dáváme do lednice vychladit, pokud máme málo času, volíme mrazák.

Další poznámky:

Máslo si zvolíme dle chuti, můžeme vzít klasické bez soli a nebo máslo již solené. Zrovna tak můžeme máslo při přípravě osolit.

Esenciální oleje by měly být vždy v kvalitě pro vnitřní užití, hledáme na obalu vždy jasnou informaci od výrobce. Esenciální oleje, které toto označení nenesou, nejsou pro vaření bezpečné. V našem e-shopu esenciální oleje k vnitřnímu užití najdete – citron i pepř.

U jejich dávkování myslíme na to, že jsou velmi koncentrované. Vždy je v potravinách výrazně ředíme. Navíc takového ochuceného másla si na talíř dáme jen trošičku, pro zpestření. Více informací o jejich bezpečném použití při vaření najdete na našem blogu aromatics.cz.

Hotové máslo vydrží v lednici několik dní.

Esenciální oleje v kuchyni
esenciální olej pepř | esenciální olej citron