Připravit vývar z lososa je velmi snadné a umožní nám to využít rybu skutečně dokonale. Narozdíl od jiných vývarů se tento vaří poměrně krátce a kromě zbytků lososa k němu nepotřebujeme téměř nic.
Vyvařit můžeme vše, co nám zbyde po přípravě filetů z ryby. Tedy do hrnce dáme hlavu, páteř, kůži i jakékoliv odřezky. Ve finále můžeme získat docela slušné množství masa. Naopak ale vnitřnosti raději vyhodíme.
Z tohoto vývaru pak můžeme velmi snadno připravit jednoduchou lahodnou polévku.

Vývar z lososa a lososová polévka
2016-12-08 18:24:42
na vývar
- zbytky lososa
- studená voda
- 1 menší cibule, oloupaná a přepůlená
- 2 bobkové listy
- několik kuliček pepře
- sůl
na polévku
- vývar
- smetana – asi 50 ml na porci
- brambor (množství podle chuti), nakrájených na malé kostičky
- kopr, nasekaný
- sůl a pepř
Vývar
- Do hrnce položíme zbytky lososa a na něj pak všechny ostatní suroviny a zalijeme studenou vodou tak, aby byl losos kompletně pod hladinou.
- Přivedeme k varu.
- Jakmile se začne tvořit pěna, odebíráme ji a dáváme pryč.
- Vaříme asi 30 minut.
- Nakonec vyndáme zbytky lososa a obereme z nich maso. Vývar zcedíme.
Polévka
- V hrnci přivedeme k varu vývar a dáme do něj vařit brambory.
- Jakmile jsou brambory měkké, vmícháme smetanu a kopr.
- Dosolíme a dopepříme podle chuti.
Další informace a tipy
- V mnoha receptech se také přidávají suroviny jako: mrkev, kousek oloupaného řapíkatého celeru, paprika, bílé víno.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/