Jak uvařit cizrnu snadno a rychle? Odpověď je jednoduchá. V papiňáku.
Cizrna a luštěniny obecně jsou moc fajn, ale často si je nedáme možná proto, že na jejich přípravu musíme myslet dopředu a nebo se spokojit třeba s mírně rozvařenou luštěninou z plechu nebo skla.
Papiňák nám velmi usnadní právě mimo jiné i vaření cizrny. Díky němu ji budeme mít hotovou o poznání rychleji a můžeme ji dát vařit dokonce i bez předmáčení.
Nicméně já jsem si pro vaření zvolila krátké 1,5 hodinové předmáčení. Beru to jako dobrý realizovatelný kompromis. Výsledná vařená cizrna je dokonalá. Je uvnitř krásně měkká, ale na pohled pevná. Hodí se tak pro použití snad do všech receptů, včetně hummusu.
Jako u jiných luštěnin, i u cizrny je třeba počítat s tím, že každá odrůda vyžaduje trošku odlišný čas vaření. Jakmile už ho ale jednou najdeme, povede se nám pak vždycky. Já si vybrala klasickou středně velkou cizrnu (o délce asi 0,9-1 cm).
Vařím ji v elektrickém papiňáku Instant Pot (více o něm tady), ale postup lze aplikovat i na vaření v klasickém tlakovém hrnci. Tam akorát budeme muset hlídat správné natlakování a čas vaření, elektrický papiňák to udělá za nás.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2017/09/vareni-cizrny-mini.jpg)
- 200 g suché cizrny
- voda
- Cizrnu dáme do mísy a zalijeme dostatečným množstvím studené vody.
- Necháme máčet 1,5 hodiny, poté cizrnu propláchneme a přemístíme do papiňáku.
- Zalijeme studenou vodou, počítejme na každých 100 g suché cizrny tak 2 hrnky vody.
- Zavřeme a zajistíme papiňák. Nastavíme manuálně 20 minut vaření.
- Jakmile hrnec dovaří, vypneme ho a necháme 10 minut odpočívat.
- Poté vypustíme zbylou páru, otevřeme a zcedíme.
Pokud nemáme čas cizrnu máčet, můžeme ji vařit pouze propláchnutou. Čas nastavíme na 35-40 minut. Naopak u dlouho máčené cizrny (přes noc) bude stačit 10-15 minut vaření.
Kde koupit… cizrnu? Třeba u Country Life.
Víc o tomhle super šikovnym papiňáku (vlastně multifunkčním hrnci) jsem psala tady.