Česnečka, oblíbená polévka nejen v době nachlazení, která má ohromné množství podob. Pokud zapátráte po receptech, možná zjistíte, že těch variací je spousta. Pro někoho je to jen vývar s pár kousky brambor a majoránkou a česnekovým řízem, pro jiného je to polévka velmi slušně vylepšená sýrem a dobrou šunkou. Neexistuje jedna jediná správná česnečka.
Já osobně mám ráda česnečku připravenou z domácího vývaru (z pomalého hrnce), s vmíchaným syrovým česnekem a se spoustou sýru. Díky tomu je dostatečně sytá a klidně zastane funkci večeře. Další sytící složkou jsou brambory a samozřejmě krutony (dle tohoto receptu).
Pokud máte nějaký domácí vývar v zásobě, je česnečka výborným řešením podzimních a zimních večeří.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/02/domaci-cesnekova-polevka-recept.jpg)
Česnečka
2016-02-03 19:36:35
Porce: 2
Celkový potřebný čas
15 min
Jako základ
- 500 ml libovolného vývaru
- česnek
- sůl a pepř
další suroviny v množství dle chuti
- brambory, oloupané a pokrájené na menší kousky
- pečivo na krutony, případně máslo/olej na jejich opečení
- sýr (např eidam), nastrouhaný
- šunka, uzenené maso, na kostičky
- majoránka
Postup
- V hrnci přivedeme k varu vývar a vhodíme do něj brambory a necháme je uvařit do měkka.
- Dle chuti dosolíme, přidáme pepř a/nebo majoránku.
- Další ingredience jako prolisovaný česnek, sýr a šunku můžeme rozdělit rovnou do talířů a zalít polévkou.
- Česnečku můžeme servírovat také s jednoduchými krutony (recept zde)
aromarecepty https://aromarecepty.cz/