Cizrnový salát s fetou

Jednoduchý recept na cizrnový salát s fetou

Kterou z luštěnin máte nejraději? U mě asi vede cizrna. Ale z nějakého nepochopitelného důvodu k premiéře cizrnového salátu došlo až teď.

Kdysi jsem četla knihu o nejlepších potravinách, které by neměly chybět v našem jídelníčku. Cizrna byla mezi nimi. Není ale jen kvalitní potravinou bohatou na živiny, ale taky docela univerzální ingrediencí, která pěkně zasytí a rozumí si se spoustou chutí. Je tak ideální právě do salátu. Vyzkoušet můžete tuhle moji verzi nebo si vymyslet svoji vlastní. V každém případě doporučuju ji v dostatečné míře namíchat s dalšími čerstvými surovinami, hlavně zeleninou.

A protože ráda používám do dresinků citronový esenciální olej, nechybí ani v tomto receptu. Použít bychom mohli i další, hlavně bylinkové.

Co potřebujeme:

(na 2 velké porce)

  • 400 g zcezené vařené cizrny (tj. jedna klasická sklenice nebo zhruba 200 g suché cizrny, kterou si sami uvaříme)
  • 100 g okurky, pokrájené
  • 100 g cherry rajčat, pokrájených
  • 100 g sýru feta nebo jemu podobnému
  • 1 malá cibulka, ideálně červená, pokrájená na jemno
  • hrstička rukoly, pokrájené
  • 1 lžíce kvalitního oleje, třeba panenského oliváče
  • 2 kapky přírodního esenciálního oleje citron
  • čerstvá citronová šťáva dle chuti
  • sůl dle chuti
  • volitelně: olivy

Postup:

V míse smícháme cizrnu se zeleninou.

Sýr si pokrájíme nebo rozdrobíme – volte to, co máte rádi. A přidáme do mísy.

Nakonec na lžíci odměříme olej, kápneme do něj esenciální olej, promícháme a přidáme k surovinám.

Osolíme, přidáme citronovou šťávu, promícháme, servírujeme. Jo a místo třešničky můžeme přidat pár oliv.

Jednoduchý oběd nebo večeře - zdravý cizrnový salát s fetou a kapkou citronového esenciálního oleje

Další tipy:

Základem je cizrna. Klidně můžeme použít kvalitní už uvařenou nebo si ji uvařit doma (doporučuju vaření v papiňáku, speciálně ten elektrický je super praktický). I v tom případě ale hledáme kvalitní surovinu, ne každá syrová cizrna za to stojí. Můžete si ale pohrát s výběrem a zvolit si třeba menší druh.

Dle chuti si vyberte zeleninu. Rukolu určitě doporučuju – má příjemný říz, zároveň nám to trošku okoření. Pokud ji ale budete kupovat přímo pro tenhle recept, najděte si ještě pár tipů, co s ní dál. Do salátu ji uplatníte jen po troškách. Je ale skvělá do dresinků, pomazánek, sendvičů…

Olivy. Nejsou olivy jako olivy. Nekupuju je často, takže vždycky studuje etiketu. Bohužel na většině z nich najdu glutamát. Proto jsem vzala tyhle krájené, protože ty ho neobsahují, a ani žádnou jinou chemii. Problematickou skupinou oliv jsou ty plněné – papričkou, ančovičkou… Protože to v nich najdeme málokdy. Takže určitě doporučím při výběru oliv věnovat pozornost nálepce.

Esenciální olej, ten u mě nemůže chybět. Ten citronový dávám hodně často, dá jídlu další vrstvu chuti a vůně a tělu řadu fytonutrientů. Použít by se dal i jiný – třeba bylinkový, pepřový a tak. Tam si případně upravte dávkování, u většiny éterických olejů z bylinek vám bude stačit 1 kapka na 2-4 porce.Vždycky ale musí být vyroben pro použití do jídla, to najdeme na jeho etiketě. Pokud nevíte, kam pro něj, tak esenciální olej v potravinářské kvalitě najdete u nás na aromatics.cz

Citronový esenciální olej BIO jako aroma do jídla

kouknout na esenciální olej citron BIO