Budapešťská pomazánka je klasika mezi pomazánkami. I když „ládování se chlebem“ nikomu moc nesvědčí, dát si kousek pečiva s touhle paprikovou dobrotou je víc než příjemné. Poctivá domácí budapešť je připravená ze samých dobrých věcí a je hotová v mžiku.
Budapešťskou pomazánku můžeme připravit několika způsoby. Jako základ můžeme použít tvaroh, krémový sýr a nebo jogurt, ze kterého jsme nechali vykapat tekutinu. V každém případě volíme suroviny bez aditiv a ideálně s vyšším obsahem tuku. Pomazánka bude chutnější, krémovější a lépe nás zasytí.
Další zásadní ingrediencí je paprika/kapie. Zde máme tři volby: papriku čerstvou, papriku naloženou ve vodném nálevu či v oleji a nakonec papriku pečenou. Právě pečená paprika dá pomazánce speciální chuť. Pokud se rozhodneme pro tuto třetí možnost, musíme počítat s asi hodinou navíc, ovšem práce prakticky žádná nepřibyde. Papriku omyjeme, rozkrojíme, vyndáme vnitřek se semínky a dáme péct na plechu či na mřížce do trouby vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 40 minut. Upečenou papriku můžeme zbavit slupky. Zrovna tak česnek můžeme dát upéct. Jeho chuť tolik nebude ostrá.

- Tvaroh, smetanový sýr nebo jogurt, viz výše
- Červená paprika
- Česnek
- Sůl a pepř
- Množství dle chuti
- Papriku nakrájíme na kousky. Pokud použijeme syrovou papriku, krájíme na kousky menší, u tepelně upravené papriky naopak můžeme ponechat kousky větší.
- Do misky, ve které budeme mixovat, dáme papriku, tvaroh/sýr, osolíme a opepříme a přidáme česnek – čerstvý prolisovaný nebo utřený, pečený stačí pouze vyloupnout ze slupičky.
- Všechny ingredience umixujeme na takovou konzistenci, která nám bude vyhovovat.
- Nakonec ochutnáme a dle potřeby dosolíme a dopepříme.
- Papriku nakrájíme na velmi drobné kousky nebo nastrouháme.
- Papriku spolu s ostatními surovinami dobře promícháme.
- Nakonec ochutnáme a dle potřeby dosolíme a dopepříme.
- Do pomazánky můžeme přidat ještě další ingredience, jako je třeba koření – mletá paprika, sladká i pikantní, kurkuma atd.