Na gastronomii mě ohromně baví, jak v různých koutech světa nacházíme podobná jídla lišící se ve zdánlivých detailech, které ale dělají divy. Třeba bramborový salát by člověk rozhodně nehledal na jihu Evropy, že? Přitom v takovém Španělsku ho běžně servírují v barech jako tapu. Říkají mu ruský salátek (ensaladilla rusa) a o jeho oblibě vypovídá i to, že jednu dobu se dokonce jmenoval národní nebo imperiální salát (byť to bylo z politických důvodů).
Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. A co se týče španělského bramborového salátu, tak u něj se setkáme se spoustou regionálních variací. Některé jako by vypadly z české kuchařky, jiné ale nabízejí mnohem zajímavější chuťový zážitek. A co se o ně postará? Hlavně tuňák, ančovičky, ale třeba i krevety, zelené olivy i různé druhy nakládané zeleniny. Tyto výrazné suroviny mu dají neodolatelnou chuť a vůni.
Jinak tento salátek objevíte v nabídce tapas, a to jak samotný, tak jako součást obložených chlebíčků. Skvěle nám právě jakou základ k přípravě tapas poslouží.
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 250 g mrkve
- 100 g mraženého hrášku (rozmrazíme si)
- 120 g (2 malé plechovky) tuňáka, nejlépe v olivovém oleji
- 1 balení ančoviček (olej z nich použijeme do salátu, ančovičky na chlebíčky)
- 2 vejce, uvařená na tvrdo
- 300 g majonézy, ideálně domácí
- troška soli
Na přípravu chlebíčků dále potřebujeme:
- bagetu
- nakládané červené papriky – španělské pimientos de piquillo nejsou kyselé, nicméně pro toto použití by se hodily i klasické nakládané ve sladkokyselém nálevu
- zelené olivy
Postup:
Brambory ve slupce uvaříme, jak jsme zvyklí. Do hrnce s nimi přidáme i mrkev. Obojí hlídáme a jakmile jsou uvařené do měkka, vyndáváme.
Brambory i mrkev za tepla oloupeme a pokrájíme na drobno.
V misce si důkladně smícháme majonézu s olejem z ančoviček a jedné plechovky tuňáka a špetkou soli.
V míse smícháme ještě teplé brambory a mrkev s rozdrobeným tuňákem, hráškem, pokrájeným vaječným bílkem a ochucenou majonézou.
Salát můžeme servírovat jen tak posypaný rozdrobeným žloutkem nebo z něj připravit chlebíčky – v tom případě ho třeba stačí navrstvit na plátek bagety, posypat rozdrobeným žloutkem, přidat ančovičku, proužek papriky a olivu.

Další tipy:
- Salát můžeme vylepšit spoustou dalších ingrediencí. Můžou to být třeba…posekané zelené olivy, na kyselo nakládané zelené papričky, nakládané okurky i jiná zelenina v kyselém nálevu, mladé cibulky, vařené zelené fazolky…
- Majonéza je v receptu důležitá a často se s ní nešetří. A nejlepší je majonéza domácí. Pokud se do ní pustíte, dobře si zvolte olej. S extra panenským olivovým je výsledná chuť velmi silná, až do hořka, takže raději sáhněte po jemném olivovém nebo použijte slunečnici a extra olivového přidejte jen kapku.
- Když už máte dobrou majonézu jako základ, nebojte se ji ochutit. Skvělý je právě olej z kvalitních ančoviček a tuňáka, přidat můžete taky maličko utřeného česneku nebo najemno posekané kapary.
- Olivy salát skvěle vylepší. Ale není oliva jako oliva. Vybírejte podle etikety a hledejte takové olivy, ve kterých není přidaný glutamát nebo jiná zbytečná aditiva. Zrovna tak olivy plněné ochucenými pastami nejsou ideálním společníkem.
Tento recept byl připraven ve spolupráci s Fresh Festivalem. Děkuju, že můžu být součástí tak skvělého projektu, který dává dohromady milovníky dobrého a kvalitního jídla.