Dýňová buchta čili pumpkin cake patří k podzimu. V zámoří je tento typ dobrot podstatně klasičtější, u nás se zatím tolik nepřipravuje. A to je škoda. Z dýně se totiž peče skvěle a výsledkem bývají úžasné koláče a buchty, které si zachovají dostatek vlhkosti. Dýně jako surovina umožní nahradit v těstě část mouky a obohatit naše jídlo o vitamíny, minerály a další cenné látky. A krom toho těstu dává zajímavější barvu.
Tento recept počítá s využitím dýňového pyré. Dýňové pyré je skvělý způsob, jak si usnadnit vaření a pečení s dýní. Více o něm tady.

Dýňová buchta
2015-10-17 10:53:58
Délka aktivního vaření
10 min
Celkový potřebný čas
1 h
Suroviny
- 2 a 1/4 šálku mouky (může být celozrnná)
- 1 a 1/4 šálku dýňového pyré
- 1/2 šálku jogurtu
- 1/4 šálku mléka
- 1/2 šálku tmavého cukru
- 1/2 šálku oleje
- 3 vejce
- 2 lžičky prášku na pečení
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky masala chai koření, pumpkin pie spice nebo perníkového koření
- Toto množství je dostačují pro formu o průměru zhruba 25 cm.
Postup
- V misce smícháme mouku s kořením a práškem do pečení a sodou.
- Ve sklenici promícháme mléko, jogurt a vejce a přidáme do misky s moukou.
- Přidáme olej, cukr a dýňové pyré.
- Všechny suroviny zlehka, ale důkladně promícháme.
- Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Formu můžeme také vyložit pečícím papírem, v tom případě ji není třeba vymazávat.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 45 minut.
Další informace a tipy
- Dle chuti můžeme přidat více cukru či koření.
- Koření můžeme libovolně míchat, použít můžeme především: skořici, muškátový oříšek, hřebíček, badyán, nové koření, zázvor, vanilku, kardamon.
- Recept na směs Masala Chai najdete zde
aromarecepty https://aromarecepty.cz/