Poctivý domácí vývar je základem mnoha jídel a speciálně v zimě ho oceníme dvojnásob. Jeho příprava vůbec nemusí být pracná nebo zdlouhavá. Díky pomalému hrnci můžeme mít domácí vývar kdykoliv, stačí si vzpomenout pár hodin předem. U nás se připravuje takto už několik let a v chladnějším období ho vaříme minimálně jednou týdně.
Celý fór spočívá v tom, že vývar připravujeme v pomalému hrnci, crock potu. Já používám Instant Pot, což je geniální kombinace papiňáku a pomalého hrnce, psala jsem o něm tady. V dnešním receptu najdete přesný postup, jak na to.
Tentokrát jsem zvolila vývar kuřecí. Obdobně lze ale připravit i jakýkoliv jiný vývar.
Jednoduchý kuřecí vývar z pomalého hrnce
2017-09-27 14:21:46
na 1 litr vývaru
- 700 g kuřecích kostí a zbytků masa
- 2 menší mrkve, oloupané a přepůlené
- 1 středně velká petržel, oloupaná a nakrájená na špalíčky
- ¼ celeru, oloupaného a pokrájeného na dílky
- ½ středně velké cibule
- 2 ks bobkového listu
- 6 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička soli
- 1 l vody
Postup
- Do nádoby elektrického hrnce vložíme všechny ingredience. Zalijeme vodou tak, aby byly suroviny potopené.
- Hrnec zavřeme a zajistíme. Páčku ventilu necháme buď v levé, nebo pravé pozici tak, aby zůstal ventil otevřený.
- Zvolíme program slow cooking. Pomocí tlačítek +/- naprogramujeme čas vaření. V tomto případě jsem zvolila 5 hodin.
- Tlačítkem adjust volíme stupeň hřátí – já zvolila medium.
- Necháme vařit, po uplynutí doby a zaznění tónu vypneme hrnec.
- Z hrnce vyndáme zeleninu, maso a můžeme přecedit.
Další informace a tipy
- Skvělé je taky připravit vývar z opečených kostí a masa, někdo opéká i zeleninu.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/
Další informace o mém nejoblíbenějším hrnci, ve kterém jsem vývar vařila, najdete tady.