Zmrzlina patří mezi nejoblíbenější letní pochoutky. Často ale už není to, co bývala, jejím základem už není smetana, ale různé náhražky. Domácí zmrzlina je ale poctivá, vyrobená ze smetany a mléka, ochucená pravou vanilkou a zjemněná žloutky. Má krásnou barvu a výborně se kombinuje se spoustou dalších čerstvých ingrediencí.
Na přípravu zmrzliny je ideální zmrzlinovač. Jedná se o jednoduchou mašinku s odnímatelnou miskou, která se namrazí. Do této misky se posléze vlije zmrzlinová směs a jednoduchou metličkou ji mašinka vymíchá do zmrzliny. Takto čerstvě připravená zmrzlina má ideální teplotu a je podstatně krémovější. Lze ji i zamrazit. Více o zmrzlinovači najdete tady.
Zmrzlinu lze připravit i bez použití zmrzlinovače, existují dvě metody.
Ta první je méně pracná a spočívá v tom, že zmrzlinovou směs nalijeme do misky, tu uložíme do mrazáku a průběžně zhruba každou hodinu směs promícháváme, případně každé dvě hodiny mixujeme ručním mixérem. Příprava takové zmrzliny může trvat třeba 8 hodin.
Druhá metoda je pracnější a podobá se výrobě zmrzliny zmrzlinovačem. Potřebujeme k ní jednu velkou mísu vyplněnou ledem a solí a menší namraženou misku, kterou do ledu usadíme. Do této menší misky vlijeme zmrzlinovou směs a metličkou vymícháváme zmrzlinu. Jde nám hlavně o to, aby se maximum směsi dostalo do kontaktu se stěnou misky.
- 200 ml smetany na šlehání
- 150 ml mléka (plnotučného)
- 3 lžíce vanilkového cukru nebo obyčeného tmavého cukru a vanilkový lusk
- 2 syrové žloutky
- V misce smícháme cukr se žloutky, přidáme smetanu a mléko. Směs dobře promícháme, ideálně si pomůžeme mixérem. Z této směsi připravíme zmrzlinu jedním z výše uvedených způsobů.
- K výrobě zmrzliny můžeme použít i celý vanilkový lusk. příprava bude delší a nákladnější, výsledná chuť však vanilkovější.
- Na mírném ohni nejdříve zahřejeme směs mléka a smetany s vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku a zbylým luskem. Zahříváme pouze pod bod varu (jen do chvíle, kdy se začne mléko lehoučce „hýbat“). Poté hrnec stáhneme z plotny a necháme dalších zhruba 30 minut vanilku louhovat. Poté vyndáme zbylý lusk a necháme směs zcela vychladnout.
- V misce smícháme žloutek s cukrem, poté přilijeme vychladnutou smetanovou směs a dobře promícháme, opět ideálně za použití mixéru. Z hotové směsi připravíme zmrzlinu, opět některým z výše uvedených způsobů.
- Tento postup počítá s použitím syrových žloutků. Zmrzlinovou směs však lze nakonec ještě zahřát, pokud má někdo problém se syrovými žloutky. Zahříváme a mícháme opět do té doby, než se začne hladina lehce hýbat. Dle vyhlášky pro zcela bezpečné použití vajec v pokrmech je třeba dosáhnout teploty 75 stupňů a udržovat ji po dobu 5 minut.Při této teplotě se však již sráží mléčná bílkovina, která vytváří škraloup.
Určitě si ke zmrzlině udělejte taky domácí griliáš, podle tohoto receptu.