Roštěnky patří mezi typická česká jídla s omáčkou. Díky použití hovězího masa se sice mohou vařit trošku déle, nicméně práce s jejich přípravou je minimální a výsledek ohromný. Základ omáčky tvoří cibule a šťáva z masa, dvě věci, které zaručí dobrou chuť a krásnou tmavou barvu.
PS: tato omáčka i mnohé další typicky české rozhodně nepatří mezi nezdravá jídla. Domácí, poctivě připravená obsahuje jen dobré věci 🙂
Roštěnky
2016-01-06 11:31:20
Porce: 4
Suroviny
- 500 g hovězího masa (zadní hovězí), na plátky
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce sádla/oleje
- vývar/voda (asi 300 ml dle potřeby)
- hladká mouka
- sůl a pepř
- hořčice
- Příprava v klasickém hrnci trvá asi hodinu a 45 minut, při použití papiňáku zhruba 1 hodinu 10 minut.
Postup
- Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na asi lžíci sádla nebo oleje, na středním plameni. Chceme docílit tmavší barvy cibule, takové nahnědlé. To dodá omáčce chuť i barvu. Cibuli vyndáme a dáme stranou.
- Plátky masa posolíme, opepříme a lehce posypeme moukou. Postupně na pánvi nebo v hrnci opékáme na asi lžíci sádla/oleje, na větším plameni z obou stran. Povrch masa se musí zatáhnout. U většího množství plátků opékáme postupně, vždy se musí celý plátek dotýkat dna pánve/hrnce. Hotové plátky odkládáme stranou.
- Do použité pánve/hrnce nalijeme trošku vody a odvaříme připečenou šťávu z masa. Tu pak použijeme také.
- Nyní potřebujeme maso podusit do změknutí. Do hrnce dáme maso, cibuli, opepříme a osolíme, přidáme vodu z předchozího kroku a dolijeme zhruba 1 skleničkou vody/vývaru. Pokud volíme klasický hrnec, potom vaříme pod pokličkou do změknutí, tedy zhruba hodinu dle vybraného masa. Mnohem rychlejší je použití papiňáku, kde vaření trvá asi 25 minut.
- Jakmile je maso změklé, přidáme dle potřeby další tekutinu.
- Nyní omáčku zahustíme. V hrníčku smícháme asi lžíci mouky s přibližně 2-3 lžícemi studené vody, až dostaneme hladké řídké těstíčko. Toto těstíčko vlijeme do omáčky a dobře promícháme. Necháme na mírném ohni provařit 10 minut.
- Nyní omáčku ochutíme horčicí, nejdříve vmícháme jednu lžíci a dle potřeby přidáváme. Doladíme solí a pepřem. Omáčka by měla být výrazná s masovou chutí.
- Nakonec zkontrolujeme hustotu omáčky. Pokud je stále řídká, přidáme další trošku mouky rozmíchané ve vodě. Pokud je hustota správná, máme hotovo.
- Servírujeme s přílohou dle naší volby.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/
Roštěnky se výborně hodí k zamrazení. Vzhledem k době potřebné k jejich přípavě s vyplatí uvařit několik porcí, které se zamrazí a pak kdykoliv vytáhnou. Stačí k nim uvařit rýži a perfektní jídlo se může servírovat.