Hodně dlouhou dobu byl smažený sýr oblíbenou položkou jídelního lístku. Nejspíš teorie o zdravé výživě a chuť poznávat cizí kuchyně ho sesadila ze špičky. Dobře připravený je ale chutný a občasně bez problému zařaditelný do rozumného jídelníčku. Navíc, ta krásně křupavá strouhanková krusta a vláčný vnitřek za to opravdu stojí…

Smažený sýr alias smažák
2015-09-15 21:45:14
Porce: 4
Celkový potřebný čas
20 min
Suroviny
- asi 300 g sýru eidam nakrájeného na plátky o tloušťce asi 1 cm
- vejce (měla by stačit dvě)
- mouka dle výběru
- strouhanka nebo drcené kukuřičné lupínky
- sůl
- olej na smažení (slunečnicový, kukuřičný)
Postup
- Sýr si nakrájíme na kousky, pokud je třeba.
- Připravíme si suroviny na trojobal – misku s moukou, kterou trochu osolíme, druhou s rozšlehaným vajíčkem a poslední se strouhankou.
- Sýr pečlivě obalíme ze všech stran – nejdřív v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Nejlepší je obalit ho tímto způsobem dvakrát za sebou, snížíme tak pravděpodobnost, že nám sýr vyteče.
- Obalený sýr smažíme v dostatečně rozehřátém oleji do zlatova.
- Osmažený sýr pokládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/