Vepřové zabalené do prosciutta s rajčaty a fazolemi bylo jedním z receptů, na které jsem natrefila při prvním listování kuchařkou Luštěniny od Georginy Fuggle (recenzi jsem k ní psala tady). Hned mě tenhle recept zaujal, protože spojoval několik základních surovin a pracoval s chutěmi, které já můžu (a vsadím se, že nejen já). Líbila se mi jeho jednoduchost, zdánlivá obyčejnost. Řekla jsem si, že nejspíš zrovna tímhle pokrmem kuchařku “načnu”.
Jak je mým zvykem, lehce jsem recept obměnila – použila jsem trošku jiné fazole a ve větším množství, místo panenky pečeni a místo prosciutta o trošku tučnější slaninu. K uvaření fazolí jsem použila můj oblíbený elektrický papiňák.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2018/01/veprove-na-rajcatech-s-fazolemi-jednoduchy-recept-mini.jpg)
- 350 g suchých fazolí Borlotti nebo jim podobných
- 2 plechovky loupaných rajčat, i se šťávou, tj. asi 900 g, pokrájené
- 400 g vepřového masa vcelku
- 6 plátků slaniny/prosciutta/jamónu serrano/parmské šunky
- 1 menší cibule, nakrájená na jemno
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nakrájené na jemno
- 1 lžíce červeného vinného octa nebo sherry octa
- posekané bylinky – hladkolistá petrželka, bazalka…
- sůl & pepř
- V dostatečném předstihu si uvaříme fazole. V mém případě jsem je dala na 4 hodiny namočit do studené vody a poté je uvařila v papiňáku nastaveném na 22 minut.
- Povrch masa osolíme, opepříme.
- Připravíme si maso, slaninu a provázek. Plátky slaniny klademe na povrch masa, jakoby do spirály. Poté ji zajistíme provázkem.
- Na pánvi rozehřejeme olej a maso v něm po celém povrchu opečeme, aby se zatáhlo a zezlátlo. Opečené maso přemístíme do pekáčku.
- Do pánve po masu dáme osmahnout cibulku, do sklovata.
- Jakmile je sklovatá, přidáme česnek a ten osmahneme do zlatova.
- Nyní do pánve přidáme rajčata, zcezené fazole, ocet, osolíme, opepříme. Dobře promícháme a přemístíme do pekáčku k masu.
- Pekáček dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme, dokud není maso propečené.
- Po upečení odstraníme provázek a maso nakrájíme na plátky.
- Při servírování posypeme nasekanými bylinkami.
Pokud by vás zajímaly další luštěninové recepty, můžete omrknout knihu, ze které tenhle recept pochází, buď u mě v článku nebo přímo na webu Metafory.