Voňavá hrušková povidla

Voňavá domácí hrušková povidla připravovaná v troubě

Už máte doma pár lahviček vlastních hruškových povidel? A pěkně voňavých?

Připravit domácí povidla z hrušek je fakt jednoduché a v zimě si lahvičku této sladké dobroty skutečně vychutnáme. A třeba ji ocení i někdo další – můžou být skvělým jedlým dárkem nebo drobnou pozorností.

V této verzi využíváme jednoduššího postupu pečení v troubě – nemusíme nic hlídat, ani míchat.

Rychlá domácí povidla z hrušek - jednoduchý recept

Vylepšila jsem je dvěma esenciálními oleji, které se do tohoto typu receptů parádně hodí – citronový a badyánový. Jako vždy, při použití do potravin musíme mít esenciální olej speciálně určený do jídla. My používáme produkty značky Terpenic, které jsou navíc BIO.

Recept:

(na dvě větší skleničky)

Postup:

Omyté hrušky zbavíme jádřinců, pokrájíme na menší kousky a dáváme rovnou na plech. Ten máme buď velmi dobře vymytý nebo vyložený třeba alobalem. Počítáme totiž s tím, že se z hrušek uvolní tekutina.

Dáme péct do trouby na 200 stupňů a 20 minut.

Po uplynuté době rovnoměrně posypeme polovinou cukru a dáme péct na dalších 25 minut. Jakmile uplynou, přidáme zbylý cukr a pečeme dalších 25 minut.

S největší pravděpodobností nám hrušky pustily tekutinu – tu můžeme slít a používat jako ovocný sirup – k přípravě pití, na lívance, na kaši…

Nakonec směs promícháme a můžeme lehce umixovat, aby nám vyhovovala konzistence.

Pokud povidla budete zavařovat, vmíchejte do nich dobře, ale rychle skořici a esenciální oleje a naplňte do sklenic. Pokud si děláte várku na rychlejší spotřebu, nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a skořici a esenciální olej do nich vmíchejte až pak.

Další info:

Esenciální olej vždy volíme jen takový, který je značený vysloveně jako vhodný pro vnitřní užití. Jen takový je bezpečný k použití do potravin. Esenciální oleje této kvality najdete třeba u nás – jsou od Terpenicu a mají potravinářský BIO certifikát. Máme citronový i badyánový.

Esenciální olej přidáváme po kapičkách, dobře vmícháme a ochutnáme. Třeba vám bude vyhovovat o kapku méně – a v tomto případě platí, že méně je více. Speciálně u badyánového na toto myslíme.

Pokud jste s esenciálními oleji ještě nevařili, doporučuju porozhlédnout se po našem blogu na aromatics. Najdete tam články o použití esenciálních olejů a hydrolátů právě v kuchyni. Protože jsou esenciální oleje velmi koncentrované, dávkujeme je opatrně a využíváme je jen pro zpestření. jsou ale úžasným zdrojem čistých přírodních chutí a vůní.

Esenciální oleje pro použití do jídla od Terpenicu

BIO badyánový esenciální olej |BIO citronový esenciální olej

[jetpack-related-posts]