Už máte doma pár lahviček vlastních hruškových povidel? A pěkně voňavých?
Připravit domácí povidla z hrušek je fakt jednoduché a v zimě si lahvičku této sladké dobroty skutečně vychutnáme. A třeba ji ocení i někdo další – můžou být skvělým jedlým dárkem nebo drobnou pozorností.
V této verzi využíváme jednoduššího postupu pečení v troubě – nemusíme nic hlídat, ani míchat.

Vylepšila jsem je dvěma esenciálními oleji, které se do tohoto typu receptů parádně hodí – citronový a badyánový. Jako vždy, při použití do potravin musíme mít esenciální olej speciálně určený do jídla. My používáme produkty značky Terpenic, které jsou navíc BIO.
Recept:
(na dvě větší skleničky)
- 2 kg zralých hrušek
- 300 g cukru našeho výběru
- 2 lžíce octa
- 5 kapek esenciálního oleje citron
- 3 kapky esenciálního oleje badyán
- 1 lžička kvalitní voňavé mleté skořice
Postup:
Omyté hrušky zbavíme jádřinců, pokrájíme na menší kousky a dáváme rovnou na plech. Ten máme buď velmi dobře vymytý nebo vyložený třeba alobalem. Počítáme totiž s tím, že se z hrušek uvolní tekutina.
Dáme péct do trouby na 200 stupňů a 20 minut.
Po uplynuté době rovnoměrně posypeme polovinou cukru a dáme péct na dalších 25 minut. Jakmile uplynou, přidáme zbylý cukr a pečeme dalších 25 minut.
S největší pravděpodobností nám hrušky pustily tekutinu – tu můžeme slít a používat jako ovocný sirup – k přípravě pití, na lívance, na kaši…
Nakonec směs promícháme a můžeme lehce umixovat, aby nám vyhovovala konzistence.
Pokud povidla budete zavařovat, vmíchejte do nich dobře, ale rychle skořici a esenciální oleje a naplňte do sklenic. Pokud si děláte várku na rychlejší spotřebu, nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a skořici a esenciální olej do nich vmíchejte až pak.
Další info:
Esenciální olej vždy volíme jen takový, který je značený vysloveně jako vhodný pro vnitřní užití. Jen takový je bezpečný k použití do potravin. Esenciální oleje této kvality najdete třeba u nás – jsou od Terpenicu a mají potravinářský BIO certifikát. Máme citronový i badyánový.
Esenciální olej přidáváme po kapičkách, dobře vmícháme a ochutnáme. Třeba vám bude vyhovovat o kapku méně – a v tomto případě platí, že méně je více. Speciálně u badyánového na toto myslíme.
Pokud jste s esenciálními oleji ještě nevařili, doporučuju porozhlédnout se po našem blogu na aromatics. Najdete tam články o použití esenciálních olejů a hydrolátů právě v kuchyni. Protože jsou esenciální oleje velmi koncentrované, dávkujeme je opatrně a využíváme je jen pro zpestření. jsou ale úžasným zdrojem čistých přírodních chutí a vůní.

BIO badyánový esenciální olej |BIO citronový esenciální olej