Chladné období roku je časem polévek. A do nich nám jako základ báječně poslouží nejrůznější vývary. Pokud hledáte nějaké vývarové osvěžení, zkuste tenhle žampionový. Je neskutečně jednoduchý, připravuje se jen z rostlinných surovin a určitě ho užijeme i do dalších pokrmů, jakou jsou omáčky nebo třeba rizota.
Recept
Ingredience na 2 velké porce:
- 180-200 g žampionů, omytých a pokrájených na kousky
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na větší kousky
- 1 středně velká cibule, oloupaná a rozčtvrcená
- 3 stroužky česneku, oloupané a rozmáčknuté
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1 litr vody
Další ingredience do polévky:
- dle chuti těstovina, rýže, brambor, zelenina, maso… a taky bylinky a koření
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a na něm osmahneme mrkev, cibuli a žampiony.
Jakmile budou na povrchu zlatavé, přidáme česnek a rovněž ho necháme osmahnout.
Nakonec přidáme asi lžičku soli a zalijeme litrem vody.
Obsah hrnce přivedeme k varu a stáhneme spíš na střední plamen. Necháme asi hodinu vařit, ideálně pod pokličkou.
Poté vyndáme cibuli, česnek a mrkev, žampiony můžeme ponechat, pokud budeme z vývaru rovnou připravovat polévku. Pro použití do některých pokrmů vývar zcela zcedíme.
Vývar nakonec taky dosolíme dle chuti.